.

A leapadt svéd tó felfedte kincsétŐsi, a viking kor előtti időkből származó kardot talált egy svédországi tóban egy nyolcéves kislány. 


A svéd-amerikai kislány,  Tannőben lévő Vidöstern-tóban nyáron bukkant az 1500 éves ereklyére.
 

– Kint voltam a víznél, botokat és köveket dobáltam, hogy lássam, milyen messzire jutnak, aztán valamilyen furcsa botot találtam. Felvettem és vissza akartam dobni, de aztán láttam, hogy nyele van, kicsit hegyes a vége és mindenütt rozsdás" - mondta a The Local svéd kiadásának.


A család nyaralója mellett lévő tó vize idén nagyon alacsony volt az aszály miatt, ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy Saga elérte a kardot.

A Jönköpingben lévő Läns Museum szerint a kard körülbelül 1500 éves lehet, becsléseik szerint az 5-6. századból származhat, a viking kor előtti időszakból. A lelet felkeltette a régészek és történészek érdeklődését. – Mintegy 85 centiméter hosszú, fából és bőrből készült tokban került elő. Nagyon várjuk, hogy a restaurátorok elvégezzék munkájukat és a kard még több részletét megismerhessük – mondta Mikael Nordström, a múzeum munkatársa.

A szakértő elmondása szerint a Saga által talált kard előkerülése után heteken át tartó kutatásokat végeztek a területen, és más történelem előtti tárgyakat is találtak. – Előkerült egy a kardhoz hasonló korból származó melltű, ami jelentheti azt - de nem tudjuk biztosra -, hogy ez egy áldozati hely lehetett – fejtette ki Nordström.

A kislány nem árulhatta el különleges felfedezését senkinek, a kutatók ugyanis attól tartottak, hogy ha nyilvánosságra kerül a történet, a területre érkező érdeklődők miatt értékes leletek és nyomok veszhetnek el. Saga csak a héten árulhatta el osztálytársainak, mi történt.
 

– Szerintem nekem nehezebb volt megtartani a titkot, mint neki. Menő, hogy egy múzeumban lesz, talán az lesz odaírva, hogy Saga kardja, és ott lesz évezredeken át – idézi a kislány apját a The Local.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol