.

Lassul a gazdaság, lassulnak a teherhajók 

Ma lassabbak mennek a teherhajók, mint 130 éve a vitorlások


Az évezredes múltra visszatekintő hajózásban történt egy s más (a gályarabok leselejtezése, Nemo kapitány, a jetski), de ma mégis ott tartunk, hogy a nagy konténerszállító hajók lassabban mennek, mint a 130 évvel ezelőtti vitorlások.


Az Edith Maersk a világ legnagyobb teherszállítója (2012.)
 

Ez nem a hajógyártók bénázása, hanem tudatos megfontolások miatt alakult így. A 2009-es gazdasági válság és a klímaváltozás miatti aggodalmak hatására több szállítmányozási cég döntött úgy, hogy átállnak a slow steamingre, vagyis a lassú hajózásra; ezzel üzemanyagot spórolhatnak meg, de tovább tart az út. A szabványos utazósebességet a slow steaming huszonöt csomóról húszra csökkentette, de egyes cégek még ennél is tovább mentek: ők a super slow steamingre esküsznek, és 12 csomós sebességgel hajóznak.

A 12 csomó pontosan 22,2 kilométeres óránkénti sebesség. Egy bicikli lehagyná, ha lehetne tekerni a vízen! Lassan tényleg elérjük a XIX. századi átlagsebességet. Az 1850-es években egy átlagos amerikai vitorlás 14-17 csomóval haladhatott, a rekorderek pedig 22 csomós sebességet értek el.


Emma Maersk

A világgazdaság problémái miatt drasztikusan lecsökkentek a tengeri szállítási igények. A veszteségek elkerülése érdekében a Maersk, a világ legnagyobb hajózási cége, akinek több mint 600 hajóból álló flottája van, üzemanyag takarékosságba kezdett. A dízelmotorjaikat úgy alakították át, hogy meghibásodás nélkül tudjanak szuperlassan haladni. Az új motorokkal 30 százalékkal csökkentették az üzemanyagköltséget és a károsanyag-kibocsátást.

Erre nagy szükség is van: a cég egyik hajója, az Emma Maersk az átalakítás előtt naponta 300 tonna üzemanyagot fogyasztott, és ezer tonna szén-dioxidot okádott a légkörbe. (Nem elírás: egy liter nyersolaj elégetésével 3,15 kilogramm szén-dioxid képződik.) Ez több szennyező anyag, mint amennyit a világ 30 legalacsonyabb kibocsátású országa állít elő.

Hát ezért késik a csomagja Kínából, hacsak nem légipostán rendelte. A repülőgépek üzemanyagára egyébként sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak, mint a hajókéra; a levegő tisztaságát mindenki észreveszi, de a teherjáró hajók útvonaláról viszonylag kevesen vesznek vízmintát. Pedig elborzasztó lenne az eredmény, mert a hajók motorjait a legócskább bunkerolajjal hajtják.- irja az Index

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china