.

Lassul a gazdaság, lassulnak a teherhajók 

Ma lassabbak mennek a teherhajók, mint 130 éve a vitorlások


Az évezredes múltra visszatekintő hajózásban történt egy s más (a gályarabok leselejtezése, Nemo kapitány, a jetski), de ma mégis ott tartunk, hogy a nagy konténerszállító hajók lassabban mennek, mint a 130 évvel ezelőtti vitorlások.


Az Edith Maersk a világ legnagyobb teherszállítója (2012.)
 

Ez nem a hajógyártók bénázása, hanem tudatos megfontolások miatt alakult így. A 2009-es gazdasági válság és a klímaváltozás miatti aggodalmak hatására több szállítmányozási cég döntött úgy, hogy átállnak a slow steamingre, vagyis a lassú hajózásra; ezzel üzemanyagot spórolhatnak meg, de tovább tart az út. A szabványos utazósebességet a slow steaming huszonöt csomóról húszra csökkentette, de egyes cégek még ennél is tovább mentek: ők a super slow steamingre esküsznek, és 12 csomós sebességgel hajóznak.

A 12 csomó pontosan 22,2 kilométeres óránkénti sebesség. Egy bicikli lehagyná, ha lehetne tekerni a vízen! Lassan tényleg elérjük a XIX. századi átlagsebességet. Az 1850-es években egy átlagos amerikai vitorlás 14-17 csomóval haladhatott, a rekorderek pedig 22 csomós sebességet értek el.


Emma Maersk

A világgazdaság problémái miatt drasztikusan lecsökkentek a tengeri szállítási igények. A veszteségek elkerülése érdekében a Maersk, a világ legnagyobb hajózási cége, akinek több mint 600 hajóból álló flottája van, üzemanyag takarékosságba kezdett. A dízelmotorjaikat úgy alakították át, hogy meghibásodás nélkül tudjanak szuperlassan haladni. Az új motorokkal 30 százalékkal csökkentették az üzemanyagköltséget és a károsanyag-kibocsátást.

Erre nagy szükség is van: a cég egyik hajója, az Emma Maersk az átalakítás előtt naponta 300 tonna üzemanyagot fogyasztott, és ezer tonna szén-dioxidot okádott a légkörbe. (Nem elírás: egy liter nyersolaj elégetésével 3,15 kilogramm szén-dioxid képződik.) Ez több szennyező anyag, mint amennyit a világ 30 legalacsonyabb kibocsátású országa állít elő.

Hát ezért késik a csomagja Kínából, hacsak nem légipostán rendelte. A repülőgépek üzemanyagára egyébként sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak, mint a hajókéra; a levegő tisztaságát mindenki észreveszi, de a teherjáró hajók útvonaláról viszonylag kevesen vesznek vízmintát. Pedig elborzasztó lenne az eredmény, mert a hajók motorjait a legócskább bunkerolajjal hajtják.- irja az Index

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol