.

Lángos Fuengirolán
Sajtos tejfölös lángos Los Boliches főutcáján


Lányom hívta fel figyelmem, hogy itt, Costa del Solon, Magyarországtól alig 3000 km-re lángost lehet kapni. Lángost? ...kaptam fel a fejem. Akkor e mögött magyarok vannak, gondoltam. Azon kívűl, hogy szeretem a lángost, a kíváncsíság is hajtott, és felkerestem ezt a helyet

Los Boliches, Fuengirola éttermekkel, kávézókkal, bárokkal, cukrászdákkal zsúfolt negyede.
Némi keresgélés után megtaláltam a kávézót, aminek az ajtajában kis asztalkán sajtos lángos és a kóstolóba kitett sütemény maradéka kínálta magát.
Az üzlet kicsi épp hogy elfér benne négy asztal, de az utcán is két asztal várja a vendégeket. A tulajdonos mosolyogva fogadott, és pillanatok alatt tisztázódött, honfitársak vagyunk.
- Tibor vagyok, - mutatkozott be - örülök, hogy újabb itt élő magyar talált rá a kávézóra. - Honnan vagy? Budapest? Akkor újabb zászlót tűzök ki. - és a falra mutatott, ahol Magyarország térképén már zászlók jelezték eddig honnan voltak magyar vendégek.
- Családommal még tavaly novemberben érkeztünk Spanyolországba, azóta kerestem üzlethelyiséget. Hosszas kutakodás után találtam meg a számomra megfelelőt. Malagától Esteponáig végigjártam a partot, végül itt kötötünk ki.
- Itteni életünknek még nagyon az elején vagyunk. Tetszik a klíma, a tenger, és a spanyol életérzés. Hat éve Amerikával próbálkoztunk, de onnan fél év után visszaköltöztünk Magyarországra. Az nem a mi világunk.
- Egy hónapja nyitottunk. Az üzlet többféle lehetőséget is rejt, mivel komplett konyhával is rendelkezik. Vendéglátós végzettségem van, és több  mint 20 éves tapasztalattal a hátam mögött, otthonosan mozgok a szakács, cukrász szakmában is. Ezért különösen örülök a lehetőségnek, hogy igény esetén meleg ételt is tudunk biztosítani. Ez egy olyan adottság, amivel rendezvényeken bővíteni lehet kínálatunkat. A lángost  próbaképen vezettem be, meglátom milyen sikere lesz.
Időközben újabb vendégek érkeztek, akiknek kiszolgálása miatt félbemardt beszélgetésünk. Azért még sikerült megtudni, feleségével és 17 éves fiával vágtak neki az új életnek. Becsülendő bátorság ismeretlen gazdasági és jogi körülmények közt vállalkozni egy új országban, csupán a saját húsz éves vendéglátóipari tapasztalataiban bízva.
- Nem számolgatok, nem tervezek előre, csinálom a kávézót legjobb tudásom szerint. Ha jó a kiszolgálás, finom a kávé, kialakul a visszatérő vendégkör. Kevés vendég is sokat rendel, ha jól érzi magát.

Optimizmus sugárzik át Tibor személyiségén, és ez az egyik, alpvető feltétele a sikeres vállalkozásnak.

P.R.

A kávézó Facebook oldala itt érhető el

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol