.

Kupolák, Tetődíszek-Csúcsok Costa del Solon
Szerző:
Gesler György

 
 
Kupolák, Tetődíszek-Csúcsok Costa del Solon
 
Kupola
 
A kupola egy rendkívül látványos építészeti elem , mely nemcsak rangját és szépségét adja az épületnek , de belülről is  szemet gyönyörködtető művészi megoldás. 
   
Ugyanakkor rendkívül fontos statikai szerepe is van , ugyanis hatalmas önsúlyából adódóan , szerkezetileg igen nagy stabilitást biztosít, különösen a jelentősen megnövelt terek esetében. Templomok , színházak, parlamentek tetején világhírű gigantikus méretű kupolák vannak, a romai Bazilika , vagy a washingtoni Fehér ház, akár a pesti Parlament , mindenki által jól ismert és szeretett látványa a kör alakú teteje nélkül elképzelhetetlen. Mióta a modern építészeti technika lehetővé tette az üveg használatát a kupolákon, áruházak, közösségi terek, várótermek  tetejét látványos üvegkupolával tudják borítani.

.
 
Persze itt sokkal szerényebb a látnivaló e tekintetben ,mert a nagyobb és jelentősebb épületek Malaga történelmi városrészében vannak azoknak a tetején valódi kupola van. Miért valódi!? Nos ...többnyire azok amiket én találtam és fotóztam álkupolák, ugyanis inkább beton sipkák és csak imitálják a kívül belül csodálni való igazi kupolát.
    
                Bordázott                                                              Csúcsos                                                         Lapos

   
                               Sirályos                                                   Móros                                                       Páros

Viszont rajtuk keresztül tetten érhető az igény egy a tető változatosabbá és érdekesebbé tételére.
 
Mozaikos
Ki gondolná, hogy ez a csodálatos, impozáns minden magát valamire is tartó épületen megjelenő impozáns építészeti szépségneve a száradni kitett bögre becézéséből ered, ugyanis a latin cupula magyarul csöbröcskét jelent. 
 
Tetődíszek-csúcsok
 
Nem véletlen , hogy együtt szerettem volna bemutatni a tetőn megjelenő különböző díszeket a kupolákkal, mert ezek funkcionálisan meg sem közelítik amazokat , de látványban hasonló szerepet vívnak ki maguknak, arról nem is beszélve, hogy szinte minden kupolán is megtalálhatók. A legtöbbjük, szúrós felfelé keskenyedő formát mutat.
    

Egy remek szó jutott eszembe, mert ezek az igazi "felhőkarcolók"csak sajnos a felhőket soha nem érhetik el legfeljebb csak a ritkán megjelenő ködöt szurkálhatják. Természetesen vannak az épület mibenlétét , funkcionális szerepét hirdető díszek is, ezek néha szellemesen egyéni módon, máskor közismert, egyértelmű jelekkel adják tudtunkra az épület szerepét. 

   


 
Mindazonáltal a változatos megoldások ezúttal is , mint korábbi cikkeimben igazán tetszetősek és örömet okoznak,
 
  
 
 
ezért aztán tényleg érdemes gyakran felnézni az épületek tetejére , ami nem is nagy megerőltetés, ugyanis a sok dimbes-dombos táj és a rengeteg emelkedő magaslatairól könnyedén rálát az ember a TETŐK-re!
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol