.

Külső beavatkozást sem zárnak ki a bejrúti robbanásnálLibanon elnöke, Michel Aoun bejelentette, vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, külső beavatkozás okozta-e a Bejrútot romba döntő hatalmas robbanást 


A 154 halálos áldozatot követelő és mintegy 5000 embernek sérülést okozó robbanás pontos okát nem ismerni. Michel Aoun elnök szerint „felmerül a külső beavatkozás gyanúja rakétával, bombával vagy más cselekedettel,” ezért a robbanás okát kideríteni hivatott vizsgálat ezt is megpróbálja kideríteni .–  írja a Reuters cikke alapján a portfolio.hu

Az alábbi, egyenlőre összeesküvés elméletnek titulált eseménysorra keresnek bizonyítákot. (Az ilyen felvetéseket nem szabad félválról venni, hiszen számos esetben kiderült, ezek a konteók valós alapokon nyugszanak. Erről az Index.hu is írt egy hosszabb cikket  "Amikor a konteóról  kiderül, hogy valóság" címen.)

Bejrútban már a robbanást követő napon felmerült a gyanú, hogy két rakétatalálat is érte a raktárépületet. A gyanú szerint az első rakéta az Izrael által még 1967-ben kifejlesztett hajóról indíthetó Gabriel típusú rakéta volt, ami a tüzijáték raktárban okozott tüzet.
 


A Gabriel rakéták, amelyeket az Israel Aerospace Industries készítetthajók elleni támadásra kifejlesztett rakétákamelyenek első páldányait 1967-ben hozták létre.  Jelenleg a Mark IV verziót gyártják, amelyet számos ország haditengerészete is használ.  

 

 
A gyanú szerint a második, a mindent megsemmísítő robbanás oka egy F16-os vadászgépről indított Delilah típusú, nukleáris töltettel is ellátható rakéta lehetett. 
 

Az internetre ez a kép került fel a feltételezett második rakétáról.

Egyenlőre konkrétumok nincsenek, de a gyanú már a legfelsőbb szinteken is felmerült  Ezért adott Libanon elnöke utasítást egy lehetséges külső "beavatkozás" keresésének.


Robbanás különös főstfelhője alaposabb kivizsgálásra ad okot
 
A Reuters forrásai szerint eredetileg csak hanyagságot vizsgáltak. Korábban az Egyesült Államok is jelezte, hogy nem zárható ki teljesen  a külső beavatkozás.


Ez maradt a kikötőből
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol