.

Különös, ritka mélytengeri halat fogott egy fiatal horgászŰrlényszerű hal akadt horogra a Norvég-tenger mélységéből


Egy 19 éves fiatal horgász ugyancsak ijesztő, „alein-szerű" tengerlakót fogott ki a Norvég-tenger mélységeiből. Az óriási szemekkel és a patkányéra emlékeztető vékony pikkelyes farokkal rendelkező lény csak rendkívül ritkán kerül az emberi szem elé, mivel a fénytől mentes nagy mélységek lakója.

"Akármilyen horrorisztikusan is nézett ki, nagyon finom volt az íze" - mondta vacsora után a horgász

A döbbenettől csaknem hanyatt esett a 19 éves Oscar Lundhall, amikor az észak-norvégiai Andoya-sziget közelében feltekerte a mélybe eresztett horgait. A fiatalember a Nordic Sea Angling szervezésében vett részt egy nyíltvízi horgásztúrán az Andoya-sziget partjaitól nagyjából öt kilométer távolságra, a Norvég-tengeren.

A felcsalizott horgokat igen nagy mélységbe eresztették le, abban a reményben, hogy sikerül kifogniuk néhány különösen értékes óriás laposhalat. Az észak-atlanti vizekben honos óriás laposhal, vagy halibut ( Hippoglossus hippoglossus ) a világóceán legnagyobb laposhal-féléje, amelynek legméretesebb példányai elérhetik a 2,6 méteres hosszúságot valamint a két mázsás testtömeget is.
 
Az óriás laposhal az észak-atlanti vizek fontos étkezési halaFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/NANCY HEISE
 
Mivel a halibut egyike a legkeresettebb és legértékesebb étkezési halnak, Oscar Lundhall és társai érthető módon izgatottan várták hajójuk fedélzetén, hogy lesz-e kapás. Erre nem is kellett nagyon sokat várakozniuk, rövid idő belül a damil kapást jelzett.  

„Négy horog volt egy zsinóron, és valami nagyon nagyot éreztem a végén. Mivel a horgok 800 méter mélyre voltak leeresztve, körülbelül 30 percbe telt, amíg feltekertem. Igen izgatott voltam, mert két horgon két óriás laposhal vergődött, de aztán valami váratlan dolog bukkant fel a harmadik horgon. Hihetetlen volt; mivel ehhez hasonlót még soha nem láttam .
Nagyon furcsának, szinte dinoszaurusznak tűnt a horogra akadt lény." 

Űrlényszerű zsákmány akadt a horogra, amit 800 méter mélyről húztak fel.   FORRÁS: NORDIC SEA ANGLING/OSCAR LUNDHALL
 

- "Fogalmam sem volt, mi az, de a társam sem  tudta"- emlékezik vissza a döbbenetes zsákmányra Oscar Lundhall.

Azt is elmondta, hogy az „alien-szerű" kreatúrát a kifogott laposhalakkal együtt hazavitte, és serpenyőbe rakta. „Szörnyű megjelenése ellenére hihetetlenül kiváló volt az íze" – jegyezte meg. „Hasonló a tőkehaléhoz, de annál sokkal jobb."

A horgászok döbbenete természetesen érthető volt, mert amit Oscar Lundhall kifogott – egy kimérát, vagy más néven tengeri macskát – a tengerbiológusokon kívül nem sokan ismerik. Ez nem véletlen, mert ezek a porcos halfélék az ember számára elérhetetlen nagy mélységek lakói.

A kimérák mint állatcsoport idősebbek még a dinoszauruszoknál is. - írja az origo.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol