.

Különös, ritka mélytengeri halat fogott egy fiatal horgászŰrlényszerű hal akadt horogra a Norvég-tenger mélységéből


Egy 19 éves fiatal horgász ugyancsak ijesztő, „alein-szerű" tengerlakót fogott ki a Norvég-tenger mélységeiből. Az óriási szemekkel és a patkányéra emlékeztető vékony pikkelyes farokkal rendelkező lény csak rendkívül ritkán kerül az emberi szem elé, mivel a fénytől mentes nagy mélységek lakója.

"Akármilyen horrorisztikusan is nézett ki, nagyon finom volt az íze" - mondta vacsora után a horgász

A döbbenettől csaknem hanyatt esett a 19 éves Oscar Lundhall, amikor az észak-norvégiai Andoya-sziget közelében feltekerte a mélybe eresztett horgait. A fiatalember a Nordic Sea Angling szervezésében vett részt egy nyíltvízi horgásztúrán az Andoya-sziget partjaitól nagyjából öt kilométer távolságra, a Norvég-tengeren.

A felcsalizott horgokat igen nagy mélységbe eresztették le, abban a reményben, hogy sikerül kifogniuk néhány különösen értékes óriás laposhalat. Az észak-atlanti vizekben honos óriás laposhal, vagy halibut ( Hippoglossus hippoglossus ) a világóceán legnagyobb laposhal-féléje, amelynek legméretesebb példányai elérhetik a 2,6 méteres hosszúságot valamint a két mázsás testtömeget is.
 
Az óriás laposhal az észak-atlanti vizek fontos étkezési halaFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/NANCY HEISE
 
Mivel a halibut egyike a legkeresettebb és legértékesebb étkezési halnak, Oscar Lundhall és társai érthető módon izgatottan várták hajójuk fedélzetén, hogy lesz-e kapás. Erre nem is kellett nagyon sokat várakozniuk, rövid idő belül a damil kapást jelzett.  

„Négy horog volt egy zsinóron, és valami nagyon nagyot éreztem a végén. Mivel a horgok 800 méter mélyre voltak leeresztve, körülbelül 30 percbe telt, amíg feltekertem. Igen izgatott voltam, mert két horgon két óriás laposhal vergődött, de aztán valami váratlan dolog bukkant fel a harmadik horgon. Hihetetlen volt; mivel ehhez hasonlót még soha nem láttam .
Nagyon furcsának, szinte dinoszaurusznak tűnt a horogra akadt lény." 

Űrlényszerű zsákmány akadt a horogra, amit 800 méter mélyről húztak fel.   FORRÁS: NORDIC SEA ANGLING/OSCAR LUNDHALL
 

- "Fogalmam sem volt, mi az, de a társam sem  tudta"- emlékezik vissza a döbbenetes zsákmányra Oscar Lundhall.

Azt is elmondta, hogy az „alien-szerű" kreatúrát a kifogott laposhalakkal együtt hazavitte, és serpenyőbe rakta. „Szörnyű megjelenése ellenére hihetetlenül kiváló volt az íze" – jegyezte meg. „Hasonló a tőkehaléhoz, de annál sokkal jobb."

A horgászok döbbenete természetesen érthető volt, mert amit Oscar Lundhall kifogott – egy kimérát, vagy más néven tengeri macskát – a tengerbiológusokon kívül nem sokan ismerik. Ez nem véletlen, mert ezek a porcos halfélék az ember számára elérhetetlen nagy mélységek lakói.

A kimérák mint állatcsoport idősebbek még a dinoszauruszoknál is. - írja az origo.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china