.

Különös országhatárA belga Antwerpen és a holland Eindhoven közt nagyjából félúton találunk két furcsa várost, amelyek, ha úgy vesszük, egy kilométerre vannak a belga-holland határtól, de úgy is értelmezhetjük a dolgot, hogy Baarle-Nassau és Baarle-Hertog maga a határ, beékelődve Hollandia területébe.

 

Ha józan ésszel nézzük a térképet, akkor egyetlen várost látunk, ám az valójában olyan, mint egy teljesen összenőtt sziámi ikerpár. Az összefüggő utcahálózat két ország két településéhez tartozik: Baarle-Nassau a holland rész, míg Baarle-Hertog a belga. Az utcák, terek és telkek egy része az egyik országhoz, míg a többi a másikhoz tartozik, és a határvonal helyenként áthalad épületeken is.

Az enklávé akkor keletkezett, amikor Belgium egy viharos forradalommal elszakadt Hollandiától a 19. század elején. A városi földek egy része a Brabanti Hercegséghez tartozott, más földek Bredához, később pedig a Nassau-dinasztiához, és ez okozott bonyodalmat, amikor meg kellett húzni a frissen létrejött ország határát.

Végül egy erre felállított bizottság 15 év megfeszített munkával kialakította a határt, de túl sok logikát így sem találunk benne. A keszekusza vonalak, egy-egy teleknyi beékelődések alapján egyértelmű, hogy a bizottsági tagok semmilyen érdemi kompromisszumra nem tudták rávenni az érintetteket, aminek az lett az eredménye, hogy Hollandiában megállhatunk egy kapualjban, ám a lakásba belépve már Belgiumban találjuk magunkat.

Ahogy teltek az évtizedek, a két ország eltérő törvényei is színt vittek a városlakók életébe, például amikor az egyik országban be kellett zárni a boltokat vasárnap, a másikban viszont nem. Persze a holland-belga kapcsolat sohasem volt olyan ellenséges, hogy ez a helyzet komoly gondot okozott volna, manapság pedig mindkét fél inkább annak örül, hogy a kuriózum turistákat vonz a két aprócska városba.

(Atlas Obscura)

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china