.

Különös karácsonyi hagyomány Svájcban: kutyahús evés 


Ez a kutyus még nem tudja mi vár rá.

A nem direkt a húsáért tartott háziállatokat a nyugati kultúrkörben sosem volt szokás megenni - gondolja mindenki, aki a civilizáltságára oly büszke nyugati kultúrkörbe tartozik. Kutyát meg macskát enni tabu, ilyesmit gyanús délkelet-ázsiai helyekkel kapcsolatban szokás emlegetni, illetve akkor, ha vérig akarunk sérteni egy olaszt.


Kutyatál Hanoiban

Ehhez képest Európa kellős közepén, Svájcban is évszázados hagyománya van a kutya- és macskahús fogyasztásának, konkrétan a karácsonyi ünnepi asztalnál.

Ugye hogy mindjárt más szemmel néz a berni pásztorra, a bernáthegyire, meg a többi híres, Svájcból származó kutyafajtára.

Időnként végigfut a médiában a rémisztő adat, hogy Svájcban a mai napig, kb. 240 ezren esznek rendszeresen kutya- és macskahúst titokban, mindenféle tiltás ellenére. Ez az adat biztosan légből kapott - illetve egy nevenincs állatvédő szervezet dobta be a köztudatba még a kilencvenes években, és azóta sem árulták el, honnan vették ezt a számot, vagy mi alapján becsülték. Azt viszont a svájci hatóságok éppen ennek a hírnek a cáfolata kapcsán rendszeresen elismerik, hogy az országban bizony régi szokás volt ez karácsonykor, és elvétve ugyan, messze nem százezres nagyságrendben, de még ma is előfordul kisebb falvakban. Még 1979-ben is adtak ki olyan szakácskönyvet Svájcban, ami kutyahúsos recepteket is tartalmazott.

Az országban egyébként a kutya/macskaevés nem explicite tilos (és ha már itt tartunk: a macskák bundájából ruhát gyártani is csak 2013 óta tiltott), csak a húst kereskedelmi forgalomba hozni az. Szóval elvileg a saját házikedvencét bárki leölheti, megfőzheti, és felszolgálhatja - pont mint mondjuk egy disznóölésnél, vagy a baromfiudvar bármelyik lakójával szokás. 1993-ban a egy petíció nyomán készült egy törvényjavaslat ennek betiltásáról, de a parlament elutasította, azzal az indoklással, hogy nem akarja törvénnyel korlátozni az állampolgárok evési szokásait.


Vajon belőlük is karácsonyi eledel lesz?

A svájciak egyébként nem direkt a húsukért tartottak kutyát/macskát a régi időkben sem, az állatok egérfogó és házőrző funkciója pont ugyanaz volt, mint bárhol máshol Európában. Étel általában a feleslegesnek tekintett szaporulatból lett. Karácsonykor szokás volt például kutyahúsos kolbászt tölteni. A kutyahús íze egyébként állítólag a nyúlra emlékeztet leginkább, és jól harmonizál a fehérborral és fokhagymával. Népszerű volt még a rotweilerből készült mostbröckli (fűszeres pácban érlelt, hajszálvékonyra szeletelt nyers sonka), illetve népi gyógyászati praktikaként a kutyazsírt reuma ellen javasolták.

Forrás: Index

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china