.

Különleges felhő Granada felettKét éve különleges látványban volt része Granada lakóinak. A Sierra Nevada csúcsai felett kialakuló harang alakú felhő nem mindennapi látványosság. Hatalmas szerencséje volt a fotósnak, hogy jó időben jó helyen volt.


Mi szükséges egy kiváló természetfotóhoz? Egy világörökségi listán szereplő helyszín, naplemente, egy kellően magas, hófedte csúcs és egy szokatlan légáramlat. Guido Montanés fotóján mindez megtalálható. A spanyol fotós Granada legrégebbi kerületében, a mór időkből származó Albacínból fotózta a Sierra Nevada Veleta 3394 méteres csúcsát, és egy ritka természeti jelenséget sikerült megörökítenie.
 
A felvétel két éve készült, azóta sem láttak ilyen felhőt a granadaiak
 

Ilyen sapka vagy lencse alakú felhők csak olyan földrajzi helyen képződnek, ahol egy magasba nyúló csúcs miatt a levegő felfele kezd mozogni, majd állóhullám alakul ki benne. Ahogy a légtömeg lehűl, nedvessége vízcseppecskék formájában kicsapódik, és megjelenik a felhő. A sajátos, kör alakú alakzatot az biztosítja, hogy nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a levegő már süllyedni is kezd, és felmelegszik. Így a vízcseppek elpárolognak, ezért csak ott marad meg a felhő, ahol az állóhullám a hegycsúcs fölé ér. Mivel állóhullám hozza létre őket, a lencsefelhők nem mozognak.

A granadai felvételt az teszi különlegessé, hogy a hegycsúcs fölött nem vízszintesen áramlott a levegő, hanem függőlegesen, így jött létre a harangra vagy sapkára emlékeztető alakzat a felhőben. A sapka fölött két további rétegben kevésbé ritka lencsefelhők láthatók, amelyeket szintén a függőleges állóhullám miatt alakultak ki.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol