.

Kristálybarlang Mexikóban
A mexikói Chihuahua sivatag alatt elterülő Naica bányarendszerben található Kristálybarlangot (Cueva de los Cristales) még 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában. A Kristályok barlangja 30 méter hosszú 10 méter széles és itt található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye.
 
A kristályok kialakulása több százezer éve kezdődött, amikor a kalcium-szulfáttal telített és a magmától forró talajvíz beszivárgott a barlangokba, ahol 58˚C-on állandósult a vízhőmérséklet, melyen a kalcium-szulfát molekulái lerakódtak és létrehozták a hatalmas kristályokat. Tórium- és uránizotópos kormeghatározás alapján a legidősebb kristályok kora kb. 600 ezer évre tehető.

A kristálybarlangban uralkodó állandó hőmérsékleti körülményeknek köszönhetőn jöttek létre ezek a gigantikus nagyságú kristályok, egészen 1985-ig, mikor is a talajvízszint csökkentésén igyekvő bányászok kiszivattyúzták a barlang vizét, mit sem sejtve ekkor még erről a csodáról. Lehetséges, hogy a víz kiszivattyúzásával megpecsételődött a barlang sorsa. Egykoron a hatalmas kristálygerendák súlyát a víz tartotta, de most ennek hiányában idővel eltörhetnek.
 


A bányatulajdonos Penolas cég igyekszik megóvni a kristályokat, de az elsődleges tevékenység az ércbányászat, mely fúrással, robbantással jár, ez pedig súlyosan veszélyezteti a barlang épségét.
A mai napig csak néhány kiváltságosnak adatott meg, hogy megcsodálhassa ezt a természeti csodát. A kutató geológusok után egy angol tévéstáb is engedélyt kapott, hogy beléphessen a „kristályok Sixtus-kápolnája”-ba.

A hatalmas, futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang mindazonáltal nemcsak rendkívül gyönyörű, rendkívül veszélyes is egyben: 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig közel van a száz százalékhoz, életveszélyes kalanddá téve a föld alatti csoda meglátogatását. Mindez azonban nem tudta, nem tudja elvenni a kutatók és felfedezők kedvét a terem alapos feltérképezésétől: a 2008-ban lent járt csapatot a National Geographic Channel izgalmas filmjében egy újabb vállalkozó kedvű expedíció követi, mely immár nemcsak a Kristálybarlang áttetsző gipszkristályainak kialakulását igyekszik megfejteni, de abba a repedésbe is megpróbál behatolni, melyet a 2008-as expedíció tagjai találtak meg - és amely repedésnek a túlsó végén a földtudósok egy újabb csodaszép termet sejtenek.

A Kristálybarlang feltételezett párját a filmben ezzel egy időben egy másik vakmerő csapat is keresi. A Marc Beverly hivatásos sziklamászó vezette csoport a Robin Hole-ban, a bánya egyik szellőzőkürtőjében próbál meg aláereszkedni, hogy kikutassa azt a barlangot, mely a járat kifúrásakor leeresztett kamera rossz minőségű képein látható, és amely - a képek tanúsága szerint - a Kristálybarlangéhoz hasonló méretű gipszrudakat rejt a gyomrában.

Vajon létezik-e valóban a feltételezett „Második Kristálybarlang"? És ha igen, melyik csapat bukkan rá előbb? A magasból induló Marc Beverly-re és társaira a legnagyobb veszélyt a mélybe zuhanás jelenti, hisz a 600 méteres függőleges aknában egyetlen rossz lépés a biztos halált jelenti. A Kristálybarlang felől közelítőket pedig a szélsőséges hőség és páratartalom hátráltatja, melyek együttesen az orvosok szerint mindössze öt percig elviselhetőek az emberi szervezet számára...<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/NYPN1ScmPi0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china