.

Középkori vásár MijasonLuna Mora fesztivál Mijas


Ha lemegy a nap, kezdődik az ünnep

Luna Mora, jelentése szeder Hold. Magyarul semmi értelme, de a spanyolok ezt a kifejezést használják a hold fogyó állapotára. A spanyoloknak ez is nagyszerű alkalom egy háromnapos fieszta megrendezésére.
A tizennyolcadik alkalommal megrendezett Luna Mora fesztivál idén vált nagykorúvá. 

Az idei helyszínen, a botanikus kert előtti templomnál sokasodnak az árusok sátrai. Van itt minden ami a vásári hangulathoz kell. Spanyol és arab édességek, helyszínen sütött kenyér, füves asszony gyógynövényeivel, ékszerek, zenészek. Időnként egy spanyol zsoldos katona tart bemutatót, hogyan szereztek maguknak asszonyt a középkorban. A jelmezes asszonnyság sikoltozik és igyekszik elvegyülni a tömegben, a morc zsoldos katona pedig kardját markolászva határozott léptekkel követi. (Azért arra vigyáz nehogy utolérje, hiszen akkor vége az atrakciónak)
A hangulatot fokozza az út szélén elhelyezett gyertyák sokasága. A közvilágítás lekapcsolva, csak a sok ezer gyetya és az árusok sátrainak fénye világít.  Ez megalapozza a hangulatot valamelyik középkori finomság megízlelésére, valamilyen egzotikus ital megkóstolására.

Kellemes ízű a helyszínen préselt cukornád leve, citrommal és rummmal keverve.

Sorban állnak a mojitonak nevezett koktélért

Ebbe a hangulatba sikerült beilleszteni a se nem középkori, se nem tájjellegű kürtüskalácsot is. Annak ellenére, hogy a spanyolok általában idegenkednek a gasztronómiai újdonságoktól, el kell mondani ebben a középkori vásárban a kürtös kalács siker lett. Magyarok verték fel itt sátrukat, hogy bemutassák Európa közepén is léteznek finomságok.
A szabadtéri ezer személyes adiotoriumban minden este tartanak előadásokat, aminek végeztével a bejárat mellett felállított kis színpadon középkori zenét lehet hallgatni. Itt esténként más-más előadó lép fel.
Hajnali két óra körül fogyatkozni kezd a tömeg, és aki még bírja leűl valamelyik bár megüresedő asztalához, ahonnan még nézheti egy darabig miként zárul az élettel teli vásár.
Hajnali háromkor minden elcsendesedik, a gyertyák kialszanak és hamarosan a takarítók kezdik eltűntetni a több ezer látogató gondtalan estéjét idéző nyomokat. 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol