.

Közel 350 éves csillagászati rejtélyről hullt le a fátyol
Modern műszerekkel derítettek fényt a közel 350 éves eseményre


1670-en Giovanni Domenico Cassini egy felhőtlen éjszakán hazafelé tartott, és szokásához híven útközben a csillagokat nézte. Meglepve vett észre egy fényes, új csillagot amit eddig nem látott. Hazaérve előkapta távcsövét és megállapította: nem a szeme káprázott, a Hattyú csillagkápben valóban új csillag született.   
 

Az új csillag pirossal bekarikázva   

Ez azért volt nagy jelentőságű számára, mert eddig úgy gondolta a csillagok nem élnek. Most viszont a szeme előtt született egy, aminek fénye egyre erősödött.  Két évig rendszeresen figyelte a hol erősebben, hol gyengébben világító novát, de 1672-ben elhalványult és végleg eltűnt.  Erről az esetről kortársa, a lengyel Johannes Hevelius is beszámolt.

Johannes Hevelius                                                Giovanni Domenico Cassini
 
A nóvák említése nagyon ritka a régi feljegyzésekben, ezért a mai csillagászok kitüntetett figyelmet fordítanak rájuk. A Nova Vul 1670, (A nova jelentse: új, a Vul pedig Vulpecula csillagkáp rövídítése, ahová a modern csullagászok besorolták) nem csak a legrégebbi feljegyzett nóva, de a későbbi vizsgálatok szerint a leghalványabb is.
 
A nóvák modellje csak a huszadik században tisztult le: az elképzelés szerint egy kettős csillagrendszer egyik csillagának az anyaga átáramlik a másikba és az ebből következő termonukleáris megszaladás okozza a felfényesedést. A Nova Vul 1670 viselkedése azonban nem illeszkedett ebbe a képbe, így természete továbbra is rejtély maradt.
 
A csillagászoknak az effelsbergi rádióteleszkóppal és egy új antennarendszerrel azt sikerült megállapítani, hogy 1670-ben egy rendkívül ritka égi esemény történt. Egymáshoz közel keringő kettős csillagnál nem anyag átáramlás, hanem összeütköés történt és ennek az égi katasztrófának volta tanúja a két csillagász.-írja a csillagászat.hu
 

Az 1670-es robbanás maradványa. A kompozit kép a Gemini teleszkóp látható tartománybeli felvételéből (kék), az SMA poreloszlást megadó szubmilliméteres térképéből (sárga), illetve az APEX és az SMA molekuláris emissziót feltüntető térképéből (vörös) állt össze. (ESO/T. Kamiński)
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china