.

Koronavírus utólagos tüneteiA koronavírus egy olyan faramuci betegség, aminél a fertőzöttek 80 százaléka, nem is tudja, hogy beteg.

A jelenlegi járványt okozó koronavírus tüneteit nehéz megkülönböztetni az influenza tüneteitől ezért ezt biztosan csak COVID19 teszttel lehet megállapítani.

InIfluenza vagy Covid19?

A járvány év eleji kitörése egybe esett a szokásos influenza járvánnyal, ezért sok ember áteshetett rajta anélkül, hogy tudott volna az újtípusú koronavírusról. Jelenleg felmérni sem tudják mennyi a tünetmentes fertőzött, csak a gyógyultak számáról van hivatalos adat.  A gyógyultaknál az újrafertőződés esélye a nullához közelít. Ha mégis találnak egy két ilyen esetet a 20 millió gyógyult között, az rögtön megjelenik a hírekben, főként címlapokon, azt bizonygatva, hogy a vírus bármikor újra támadhat, A számok alapján ennek annyi esélye sincs mint egy lottó főnyereménynek. (Eddig 20 millióan gyógyultak ki a 29 millió ferőzöttből és jelenleg legalább 9 millió van gyógyulófélben Ebből a 20 millió gyógyultból csak egy két esetben fordult elő újra fertőződés.)  
 
MIvel sokan úgy estek át a betegségen, hogy nem is tudtak róla, természetes a kiváncsiáguk, szeretnék tudni nekik volt e vagy sem. Akik már átestek rajta megnyugodhatnak, akik még nem, abban bízhatnak, hogy néluk is tünetmentes lesz  fertőzés.

Tesztelés nélkül az alábbi jelek utalhatnak egy tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel járó koronavírusos fertőzés lezajlására.

 
- A koronavírus-fertőzés egyik leginkább megkülönböztethető tünete a szaglás és az ízlelés elvesztése. Bár az allergia és az influenza esetében is előfordulhat ilyesmi, azért jóval ritkább, és nem is tart olyan hosszú ideig, mint a koronavírus esetében.

- Nagyon sokan a gyógyulás után hónapokkal később érzékelik, hogy jobban hullik a hajuk, mint egyébként szokott. Ez viszont nem olyan tünet, amit más felső légúti megbetegedéssel  össze lehet keverni – esetleg a terhesség vagy a túlzott stressz okozhatja még.

- Gyógyulás után, hetekig, hónapokig tartó köhögés

- A koronavíruson átesettek 53 százaléka még két hónappal a fertőzés után is extrém fáradtságról számol be, így elmondható, hogy ez az egyik legtovább velünk maradó következmény.

Azért, ha sokáig maradnak a tünetek, célszerű orvoshoz fordúlni, mert más ok is lappanghat a háttérben.

Ezekkel a veszélyekkel jár az emberek 80 százalékára valamint a fertőzésből kigyógyultak számára a viággazdaságot megbánító mostani járvány.

Már csak azt kell mérlegelni, mi a nagyobb veszteség az emberiség számára:  A becslések szerinti 400 millió főállású munkhahely megszünése, és ennek következtében 15-16 millió család megélhetésének bizonytalanná válása, vagy az egész  világban koronavírussal összefüggésbe hozott 900 ezer időskorú ember elvesztése.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol