.

Koronavírus: ezek jelzik, hogy már átestünk rajtaMivel a koronavírus-fertőzésről az esetek jelentős részében semmilyen, vagy csak enyhe tünetek árulkodhatnak, sokan nem is tudnak róla, hogy átestek már rajta.

 

Íme néhány dolog, ami mégis utalhat rá.

 
A járvány kitörése óta a legnagyobb gondot azok okozzák, akik látszólag különösebb megterhelés nélkül átvészelik a fertőzést. A koronavírus ugyanis sok esetben semmilyen tünettel nem jelentkezik, esetleg egy megfázás, vagy egy enyhébb influenza panaszait váltja ki a fertőzöttekből. Ezek az emberek pedig nem vonulnak karanténba, hanem tudtukon kívül is továbbadják a megbetegedést. Azt már persze nem lehet 100 százalékosan kijelenteni, hogy egy hónapokkal korábbi rosszullétünk a koronavírushoz köthető-e, a Prevention oldalán is közzétett, alábbi néhány jel azonban utalhat arra, hogy már átestünk a fertőzésen.

Volt egy komolyabb "megfázásunk"

A hivatalos statisztikák szerint a koronavírus először március 4-én jelent meg Magyarországon, vagyis ha ezt megelőzően küzdöttünk valamilyen komolyabb légzőszervi betegséggel, az valószínűleg nem a koronavírus volt (hacsak nem tértünk éppen haza egy fertőzöttebb országból). Összességében egy enyhébb lefolyású COVID-19 megbetegedést nehéz megkülönböztetni a hagyományos megfázásos tünetektől, néhány szimptóma azonban árulkodó lehet. Ha március első felétől kezdve légszomjjal, erős fejfájással, esetleg gyomorpanaszokkal is járó betegségünk volt, van rá esély, hogy minket is megfertőzött a koronavírus.

Romlott a szaglásunk és/vagy az ízlelésünk

Az egyik legjellegzetesebb COVID-19-tünet a szaglás és az ízérzékelés romlása. Rengeteg betegnél jelentkezett ez a panasz, némelyikük ráadásul azt állítja, hogy még hosszú hónapokkal az után is szenvedtek tőle, hogy a többi tünet már elmúlt. Azért nem ez az általános, a statisztikák szerint a szaglásukat elvesztett COVID-19-betegek 27 százalékának egy héten belül már javulni kezdett ezen érzékszerv működése is, míg a nagyobb hányaduk is 10 napon belül javulásról számolt be. Rövid ideig számos egyéb betegség (nátha, allergia vagy orrmelléküreg-fertőzés) is ronthat az orrunk működésén, ha azonban hosszabb távon tapasztalunk ilyen zavart, az nagyobb valószínűséggel a koronavírus-fertőzés utóhatása lehet.

Hullik a hajunk

Több, COVID-19-ből felépült ember is fokozott hajhullásra panaszkodott. Az egyik közülük az amerikai színésznő, Alyssa Milano volt, aki Instagram-profilján osztott meg egy videót arról, hogy a betegsége óta minden hajmosás után marokszám hullik ki a haja fésülködéskor. Ezt a különös tünetet nem hozták egyértelmű összefüggésbe a koronavírussal, sokak szerint a hajhullás a járvány miatti stressz, illetve a karantén idején egyoldalúbbá váló étrend hatására is fokozódhat. Valószínűleg önmagában nem utal arra, hogy koronavírus-fertőzésen estünk át, ha viszont több másik tünetet is tapasztaltunk ezzel párhuzamosan, megeshet, hogy ez is a vírus miatt van.

 
Különös tünetek is jelezhetik, hogy minket is elért a koronavírus. Fotó: Getty Images

 

Gyorsabban kifulladunk

A koronavírus-fertőzés másik gyakran feljegyzett utóhatása a légszomj. Sok egykori beteg panaszkodik arról, hogy hónapokkal a felépülést követően is nehezére esik a lépcsőzés, illetve a buszmegálló felé megtett rövidebb kocogás után is kapkodnia kell a levegőt. Ha korábban nem tapasztaltuk ezt, az elmúlt néhány hónapban viszont észrevettük magunkon, akkor nagy az esélye, hogy a közelmúltban mi is megfertőződtünk. Amennyiben a panasz nem enyhül, mindenképpen javasolt felkeresni egy tüdőgyógyászt.

Elhúzódó köhögéstől szenvedünk

A hosszú hetekig, sőt akár hónapokig elhúzódó köhögés szintén a koronavírus-fertőzés egyik tünete. A COVID-19-en átesett betegek többnyire száraz köhögésről számolnak be, 43 százalékuk még 2-3 héttel a pozitív tesztet követően is szenved ettől.

Állandó fáradtság gyötör

JAMA Networkoldalán is közzétett tanulmány szerint a krónikus fáradtság az egyik leggyakrabban érzékelt maradványtünet a COVID-19-ből felépülők körében. A kutatás szerint a betegek 53 százaléka még 60 nappal a pozitív tesztet követően is kimerültnek és fásultnak érezte magát. Persze a kimerültség számos más betegséget is jelezhet, illetve szintén okozhatja a bezártság, a helytelen táplálkozás miatti vitaminhiány, vagy a fokozott stressz. 

Egy különös tünet kínoz, ami nem akar elmúlni

Bár a kutatók fókuszában szinte kizárólag a koronavírus volt az elmúlt hónapokban, még mindig sok mindent nem tudunk erről a kórokozóról, illetve a szervezetünkre gyakorolt hatásairól. A betegeknél egészen változatos tünetek jelentkezhetnek, a légzőszervi panaszok mellett sokaknál szívproblémákat okozott, illetve a felsoroltakon túl is számtalan panaszt feljegyeztek már világszerte. Ezért ha egészen szokatlan tüneteket tapasztalunk magunkon, fennáll a gyanúja a koronavírus-fertőzésnek.- írja a házipatika.com

Összefoglalva: ezek a tünetek nem határozzák meg egyértelműen, hogy átestünk-e ezen a súlyos, halálos járványon vagy még nem. Ezeket a tüneteket számos más probléma is okozhatja amiknek semmi köze sincs a COVID19-hez.  A második hullámmal kapcsolatos mindennapi tájékoztatás erről a leggyakraban tünetmentes betegségről azonban mindenkiben félelmet kelt, hogy elkaphatjük. és nálunk talán nem lesz tünetmentes. Ennek következtében ha nem a betegség, akkor betegségtől való félelem okoz rossz közérzetet. 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china