.

Kopt keresztény közösség nyomait találták EgyiptombanKorai keresztény szerzetesek nyomaira bukkantak Egyiptomban

 
Három korai templomot és ezzel határos lakóhelyeket találtak a régészek Egyiptomban, amelyek közül néhányat ősi bibliai „graffitik" díszítettek. A Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium szerint az új felfedezés bepillantást enged az ókori Egyiptom kopt templomai szerzeteseinek életébe.
 
A szerzetes közösség lakóhelye  Kép forrása: EGYPTIAN MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES
 

Egy norvég – francia régészeti csapat az egyiptomi nyugati sivatagban, Kairótól mintegy 370 kilométerre délnyugatra, Bahariya Oasis-ban kutatott, amikor felfedezte a Krisztus után negyedik – hetedik századból származó épületeket, amelyek sártéglából, bazaltkőből és faragott alapkőzetből készültek.
Az egyiptomi keresztény szerzetesek lakóhelyének elemzése kopt konnotációkkal és szimbólumokkal ellátott falfestményeket is feltárt– mondta Oszama Talaat, a minisztérium iszlám, kopt és zsidó régészeti részlegének vezetője a LiveScience online tudományos portának.

Nem ez azonban a csapat első felfedezése a régióban. 2020-ban a régészek tizenkilenc kőből faragott kamrát, valamint egy templomot is találtak, amelyek falát a jelenlegihez hasonló művészeti alkotások díszítették.
 

Az egyiptomi nyugati sivatagban talált három korai templom Kép forrása: EGYPTIAN MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES
 

Ezek a „falrajzok" sárga tintával készültek, amelyek görög nyelvű, a Bibliából származó vallási írásokat tartalmaznak, és amelyek a régió szerzetesi életének jellegét tükrözik– magyarázta Victor Ghica, a misszió vezetője, az MF Norvég Teológiai, Vallás- és Társadalmi Iskola ókor és az ókeresztény tanulmányok professzora. – Elemzéseink szerint ezek a falra írt szövegek Krisztus után az ötödik században keletkezhettek.

A most felfedezett lakóhelyek étkezővel és lakószobákkal is rendelkeztek, amelyeket a szerzetesek használhattak.A HELYSZÍNEN A TUDÓSOK OLYAN KERÁMIA DARABOKAT IS TALÁLTAK, AMELYEKRE GÖRÖG NYELVŰ, ŐSI SZÖVEGES ÜZENETEKET ÍRTAK.Ezek valamikor Krisztus előtt az ötödik vagy hatodik században keletkeztek. A minisztérium szerint „ezek a felfedezések rávilágítottak az első egyiptomi gyülekezetek jelenlétére ebben a régióban".


Forrás: origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol