.

Könnyebben öli a Covid a túlsúlyosakatAzokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol sokan vannak elhízva  – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

 

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, amelyet az új típusú koronavírushoz, a Covid-19 -hez kapcsolnak, megállapították, hogy  2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg friss jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

Azokban az országokban – Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Olaszország – a legnagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos.

A probléma nemcsak az elhízás, hanem az a testtömeg is, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintenek. A halálozási arány 10 százalékkal nagyobb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik, és a túlsúly kezdődik.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.

A Covid-19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor, és a túlsúly a második – áll a jelentésben. Az már ismert, hogy a túlsúly a fertőző betegségek, köztük az influenza kockázatát is növeli.

Tudtuk, hogy egyes országokban gondot jelent, de sokkoló volt látni, hogy az összefüggés mennyire érvényes az egész világon,

 – idézte a The Guardian online kiadása Tim Lobsteint, a jelentés szerzőjét, a WHO és az angol állami egészségügyi szolgálat (PHE) korábbi tanácsadóját.

A túlsúly növekedésével a Covid-19 súlyosságának kockázata is fokozódik. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek majdnem 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a Covid-19-ben szenvedő, intenzív osztályon kezelt páciensek csupán 20 százaléka normális testtömegű, 32 százalékuk túlsúlyos és 48 százalékuk elhízott.

Az Egyesült Államokban, ahol 68 százalékos a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya, az intenzíven ápolt Covid-betegek közül 12 százalék normális testtömegű, 24 százalék túlsúlyos és 64 százalék elhízott.

„Vannak gazdag országok, ahol alacsony a túlsúlyosak száma, ilyen Japán és Dél-Korea, ott a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány is nagyon csekély. Ugyanígy az alacsonyabb jövedelmű országokban, köztük Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol a túlsúly már a felnőttek több mint felére jellemző, magas a halálozás” – magyarázta a kutatás vezetője.- Irja az MTI.-re hivatkozva a 888.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china