.

Kivételezett járványTegyük helyére a koronavírus pandémiát


A történelem során már több járvány söpört végig a Európán, amelyekból a legemlékezetesebb a pestis, a fekete halál, amely a 14. században Európa akkori lakosságának felét, mintegy 75 millió embert ölt meg.  Az 1347-ben tomboló járványban Párizs lakossága a felére csökkent. 
Halálozási ráta 50% 
 

Pestisjárvány Marseille-ben
 
A nem is olyan távoli múltban is történtek súlyos járványok, amelyek mortalitását, pontos adatok hijján, csak becsülni tudják. Ilyen volt az múlt század elején (1918-1920) tomboló spanyolnátha, melynek 21 vagy 50 millió ember eshetett áldozatául. 
A fertőzöttek becsült halálozási rátája: 15-20%
 

Spanyolnáthában kezeltek az USA-ban

Vannak olyan járványok, amelyek minden évben megjelennek, és már megtanultunk velük együtt élni. Nem forgatgatják fel a társadalmat, nem vetik vissza a gazdaságot, 
Ilyen járvány az influenza, amelynek következtében a 2017-es 2018-as szezonban, csak az USA-ban 952 ezer kórházi kezelés vált szükségessé és azt is pontosan tudjuk, hogy a kórházban kezeltekből ez 86 ezren haltak meg. 
Ennek a járványnak nem volt viszhangja a média is mellékesen említette meg, hogy influenza szezon van, sok a megbetegedés.
Halálozási ráta: 9%
 

Influenza

Azóta is történtek súlyos járványok, amelyek sok halálos áldozatot követeltek, de ezek egyike sem befolyásolta  jelentős mértékben  az emberek mindennapi életét.

Ez alól kivétel a mostan koronavírus járvány. A közreadott statisztikák szerint ennek a járványnak a halálozási rátája 2.6%,  a legalacsonyabb a felsorolt halálos járványok közül.  Viszont a járvány kapcsán hozott intézkedések hatásai nehezebb helyzetbe hozzák a társadalmakat, mint maga a járvány.


Éjszakai kijárási tilalom Spanyolországban

Országok gazdasága megy tönkre, mindenütt csökken GDP, világszerte 400 millió főállású munkahely szünt meg,  társadalmi rétegek megélhetése vált bizonytalanná.  Mindez a koronavírusnak köszönhető, sulykolja a média.  Ráadásul ennél a járványnál a fertőzöttek 80%-a tünetmentes. (ezért  váltanak ki értetlenséget ezek a korlátozó rendeletek széles rétegekben)

Vajon mi indokolja a koronavírus kivételes kezelését a most is velünk élő, nagyobb halálozási arányokkal rendelkező egyéb fertőző  betegségekkel szemben? 


Ilyet sem fogunk látni egyhamar Malagán
 
2019-ben összesen 417 625 fő hunyt el Spanyolországban. 2020-ban a koronavírushoz sorolt halálesetek száma november 2-ig  összesen 36 257 fő. Ez a szám tartalmazza a koronavírussal fertőzött, emberek haláleseteit.

Ameddig világszerte végeztek boncolásoksokat, addig a fertőzött halottak közt egy esetet sem találtak, ahol a halál oka a koronavírus volt. A halált minden esetben az akut betegségek okozták. A boncolásokat 2020 májusától nem folytatják, de a halálesetek statisztikájában a fertőzöttek halálának okát rendületlenül a koronavírushoz sorolják. 

A mostani járvány a WHO szerint világjárványnak minősül. A fenti adatok ismeretében mindenki maga döntse el, a nagy járványok között hova kell besorolni a COVID19-et


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol