.

Kivégezte magát a ketrecbe szorult nagy fehér cápa - videóA cápa számára végzetesen, a búvárok számára szerencsésen végződött a cápa figyelés


Október 9-én egyedülálló eset történt a nagy fehér cápás merülések egyik „fővárosának" számító Guadalupe sziget vizein, amikor is az egyik, a cápaketrec iránt túlzott érdeklődést tanúsító félelmetes tengeri nagyragadozó a rácsok közé szorulva elpusztult. Az esetet csak december 5-én hozta nyilvánosságra Arturo Islas Allende mexikói természetvédő aktivista, aki súlyos kritikával illette a cápás merüléseket szervező, és szerinte csak a profitot hajhászó felelőtlen operátorokat.

December 5-én Arturo Islas Allende mexikói természetvédő aktivista „A gondatlanság megöli a fehér cápát" címmel az egyik nagy közösségi oldalon posztot tett közzé, amelyhez egy drámai videót is feltöltött.

A fiatal ám kifejlett hím egyed megrohamozta a ketrecet, és a feje beszorult a rések közéForrás: USA Today

A lentebb beágyazott felvételen jól látható, amint a mélybe eresztett cápaketrec mellett egy méretéből ítélve viszonylag fiatal de kifejlett, és meglehetősen agresszíven viselkedő hím nagy fehér bukkant fel, amely többször is neki rontott a cápaketrecnek.

 
<iframe width="644" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E9XCl-Pw__8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


A villámgyorsan lejátszódó jelenet akkor vált igazán drámaivá, amikor a harmadik rohamnál a cápa feje beszorult a ketrec résébe. A megrémült ragadozó hevesen csapkodni kezdett, de ettől csak még jobban a rácsok szorításába került.

Az acélketrec olyan súlyosan felsértette a kétségbeesetten küzdő cápa bőrét, hogy az állat erősen vérezni kezdett.

Mivel a ragadozó feje az erőteljes csapkodástól a ketrec belseje felé nyomult, a rácsok éppen ott szorították össze a testét, ahol a legérzékenyebb: a kopoltyúréseknél.

A nagy fehér cápa legérzékenyebb testtája a nagy kopoltyúnyilások területe


A megrémült és eszeveszetten tomboló nagy fehérnek végül sikerült kiszabadítania magát, de a sérülés, és valószínűsíthetően a súlyos stressz miatt már nem élte túl szabadulását, hanem - amint a felvételen is látható-, a cápa elernyedt és mozdulatlanná vált teste élettelenül alámerült a mélybe.

A ketrecben tartózkodó és halálra rémült két búvár egyébként karcolás nélkül megúszta


A ketreces merüléseknél rendkívül fontos a biztonsági előírások komolyan vétele

A világtenger nagy fehér cápa-populációjának egyedszáma egyre jobban zsugorodik, a fehér cápák kutatásával foglalkozó tengerbiológusok becslése szerint 2500-3000 egyedből állhat világóceán teljes állománya. Ezért is számít komoly veszteségnek minden egyes feleslegesen és értelmetlenül elpusztult, vagy elpusztított példány. -rja az origo

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol