.

Kísértet járta angol fogadókNagy-Britanniában számos fogadó büszkélkedhet visszajáró kísértetekkel, amelyek több évszázada vonzzák a borzongásra és a különleges élményekre vágyó vendégeket. Pedig még a legendás angol hidegvért sem könnyű megőrizni a nyughatatlan szellemek felbukkanásakor, hiszen a túlvilági látogatók időnként a berendezési tárgyakat és az emberek testi épségét sem kímélve garázdálkodnak az ódon épületek falai között.

20150626_illusztracio_1.JPG

 

Észak-Anglia legszebb történelmi városa, York kétségtelenül eséllyel indulhat az „Európa legkísértetiesebb városa” címért is, hiszen lakói több mint 140 aktív szellemet tartanak számon. A középkori bástyákkal körülvett macskaköves utcákon római legionáriusok menetelő árnyaival és a 19. század közepén meggyilkolt gyermekek bolyongó lelkeivel egyaránt lehet találkozni.
A Kakas és Palack elnevezésű fogadóban George Villiers (1628–1687), Buckingham második hercege kísért, aki a hagyomány szerint a jelenlegi épület helyén álló palotájában végzett alkimista kísérleteket. A város egyik legrégebbi vendéglője a 16. században megnyílt Arany Gyapjú fogadó, amely két évszázaddal később John Peckett yorki polgármester rezidenciája lett, így nem meglepő, hogy az előcsarnokban és a lépcsőházban azóta is gyakran fel-felbukkan a feleség, Lady Alice Peckett szelleme.
Az Öreg Fehér Hattyú nevet viselő sörözőben pedig egy titkos társaság rendez „túlvilági összejöveteleket”. A kísérteties látogatók halk lépteikkel, fojtott hangjukkal, valamint elmozdított bútorokkal és fel-fellobbanó lángokkal hívják fel magukra a figyelmet.

Borzongató hangulat

A Gránátoshoz címzett híres londoni pub a 19. században a közeli laktanya gárdatisztjeinek törzshelye volt. A helyi legendárium szerint egy alkalommal rajtakaptak egy fiatal tisztet, amint csalt a kártyán, ezért társai úgy megverték, hogy lezuhant a pincébe, és belehalt sérüléseibe. Az erőszakos módon eltávozott katona szelleme évente egyszer visszatér a fogadóba, amely a gyilkosság évfordulóján, szeptember elején baljósan nyomasztó hangulatot ölt: egy-egy magától lekapcsolódó lámpa, rejtélyes módon eltűnő tárgy vagy néhány félelmetes koppanás még a legkitartóbb törzsvendégeket is rémülettel tölti el.

20150626_illusztracio_2.jpg

A természetfeletti teremtményeiről ismert cornwalli lápvidéken, Bodmin Moor közelében található Jamaica fogadó lakóit több szellem is rémisztgeti, míg a Derbyshire megyei kisváros, Wirksworth fogadójában, a Vörös Oroszlánban egy fej nélküli kísértet bolyong. A délkelet-angliai Wargrave csapszékében egy szülésbe belehalt asszony kísért, és bánatosan hívogatja gyermekét a túlvilágról. Máskor jeges fuvallat söpör végig a helyiségen, majd egy hosszú fekete kabátot és széles karimájú kalapot viselő férfi vonul át halálos csendben. Az apró walesi település, Llanfihangel Crucorney régi fogadójában, a Skirrid Mountain falai között hajdan sok embert akasztottak fel. A gerendákon még most is jól kivehető egy-egy kötél nyoma, s persze az itt kivégzett tolvajok, rablók és gyilkosok vissza-visszajáró szellemei sem feledtetik a múltat.

Túlvilági szobalány

Az Anglia középső részén fekvő Lincoln városában szintén több öreg fogadó büszkélkedhet házi kísértetekkel. A Fekete Ló csapszékben például egy áttetsző öltözékbe burkolózó asszony ijesztgeti a vendégeket, míg a Strugglers Inn ajtaja előtt éjszakánként egy titokzatos fekete kutya kapar és ugat. A Zöld Sárkányban az első csapos, Mary Cooper szelleme kísért, és őt okolják azért is, ha váratlanul eltörik egy korsó vagy elzáródik a sörcsap.

20150626_illusztracio_3.jpg

20150626_illusztracio_4.jpgEgy kis délkelet-angliai falu, West Wycombe híres fogadója, a Szent György és a Sárkány nevét viselő pub számos kísértettel „dicsekedhet”. A legismertebb történet egy Sukie nevű lányról szól, aki a 18. században szobalányként dolgozott itt. Több környékbeli ifjú is udvarolt neki, de a lány egy messze földről érkezett, gazdag fiatalemberbe szeretett bele. Féltékeny udvarlói bosszúból egy közeli barlangba csalták a lányt az éjszaka közepén, majd úgy megrémisztették, hogy menten szörnyethalt. Néhány nap múlva két szolgáló látta először Sukie szellemét a fogadóban, és a személyzet tagjai napjainkban is gyakran számolnak be arról, hogy egy fehér ruhás hölgy kísért az épületben.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. OKTÓBERI SZÁMÁBAN

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china