.

Kínai nyomásra módosították a spanyol jogrendet Megszüntették a volt kínai vezetők ellen népírtás vádjával indított eljárásokat.

Nem a népírtás ténye, hanem a jogszabály változott.

A vezetők nem lettek ártatlanok, hanem ebben a kényes ügyben úgy döntött a spanyol legfelsőbb bíróság, hogy nem folytatja azokat az eljárásokat, amelyeket az úgynevezett egyetemes joghatóság elve alapján kínai vezetők, köztük Csiang Cö-min (balra) volt elnök és Li Peng egykori miniszterelnök (jobbra lent) ellen indítottak Tibetben elkövetett népirtás miatt.
A bíróság azután határozott így, hogy a parlament korlátozta az említett jog alkalmazását. Az egyetemes joghatóság elvének korábbi spanyol értelmezése szerint - amely a világon egyedülállónak számított - rendkívüli súlyos esetekben (mint a népirtás) egy ország akkor is vizsgálatot folytathat, ha a bűncselekmény nem a felségterületén történt, feltéve, hogy a panaszosok között van saját állampolgára, továbbá az érintett ország igazságszolgáltatása és a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem indított vizsgálatot az ügyben. A parlament az év elején ezt az értelmezést felülvizsgálva egyebek között kimondta, hogy ilyen eljárás ezentúl csak akkor folytatható, ha a vádlott Spanyolország területen tartózkodik.

A madridi bíróság tavaly az említett vádak alapján öt egykori kínai vezető, köztük Csiang Cö-min és Li Peng letartóztatását rendelte el, kiváltva Kína éles bírálatát és a vádak határozott visszautasítását. A döntést a hétfői bírósági határozattal lényegében visszavonták, utalva az említett parlamenti határozatra, valamint arra, hogy a vádlottak között nincs spanyol állampolgár. Lényegében a kínai diplomácia elérte, hogy a bizonyítottan elkövetett tibeti népírtással ne foglalkozzon a spanyol jogrend.

Tibet
Spanyolországban az ugyanígy alkalmazott egyetemes joghatóság elve alapján rendelték el 1998-ban a Londonban tartózkodó Augusto Pinochet volt chilei diktátor elfogását, ami meg is történt, bár Pinochetet végül nem Madridnak adták át, hanem hazájába szállították.

 MTI híre alapján 2014. 06. 24. 09:14:00

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china