.

Kínában naponta 2 szénbányát fognak bezárniOkok: A gépesítés hiánya és az alacsony üzembiztonság

 

A magyar szénbányákat sújtó bezárási hullám nyomán csak a nyomor és a munkanélküliség maradt. Számos – a végnapokig kizárólag a bányászatból élő – település azóta is csak vegetál. A kínai kormányzat is hasonló lépéseket tervez. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a világ szénfelhasználásának 47%-a Kínához köthető. A közlemény szerint a következő két évben 2.000 szénbányát zárnak majd be. A szám megdöbbentő. Mindez annyit tesz, hogy naponta több mint 2 bánya dolgozói válnak munkanélkülivé.

 

Kínában jelenleg körülbelül 12.000 szénbánya üzemel. A bezárási hullám azokat a kitermelő egységeket érinti, ahol éves szinten 90.000 tonna alatti szenet hoznak a felszínre. A hivatalos közlemény szerint a gépészeti, illetve az üzembiztonsági hiányosságok miatt kell ezeket a bányákat bezárni. Az említett létesítményekben munkagépek alig-alig dolgoznak, a kitermelés kézi erővel folyik. Ebből adódóan hamarosan rengeteg bányász válik munkanélkülivé...

Az új szabályozás a bányanyitás feltételeit is szigorítja. A jövőben csak olyan szénbányák kezdhetnek kitermelésbe, ahol éves szinten több mint 300.000 tonna szenet fejtenek majd. Ráadásul a gépesítést is feltételül szablyák. Az új létesítményekben kötelező lesz a bányaipari gépek (például speciális rakodógépek, felszíni fejtésnél bontókalapáccsal szerelt kotrók stb.) használata. A gyenge minőségú szénlelőhelyekhez telepítendő bányák esetében a határozat még nagyobb kapacitást, évi 900.000 tonnát vár el.

A legutóbbi nagy átalakítás 2012-ben zajlott. Ebben az évben Kínában 628 kisebb bányát zártak be, 622-ben technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, 388-bányát pedig összevontak. A fékek behúzásának hatására a kitermelés nem csökkent, sőt: 2012-ben 3,6 milliárd tonnával többet termeltek ki, mint az azt megelőző évben. Ez 4%-os növekedést jelentett. A kormányzat közleménye alapján az átalakítással az egymillió tonnára jutó halálesetek száma 0,564-re esett, a 2002-ben mért 4,94-ről(!). A számok akkor hatnak különösen mellbevágólag, ha megismerjük az amerikai szénbányákhoz kapcsolódó halálozási adatokat: 0,019 haláleset egymillió tonnánként. Kínában 2012-ben 1,384 szénbányász halt meg.

Forrás: Best Machinery

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol