.

Kikötők: SotograndeSotogrande

Több mint egy kikötő

Sotogrande a Costa del Sol nyugati partszakaszának nagy yacht kikötõje. Gibraltártól úgy 30 kilométerre, a Földközi tenger nyugati végében építették. Innen kiindulva hamar ki lehet jutni az Atlanti Óceánra, amin keresztül elérhetõ az egész világ. De ha valakinek nincsenek ekkora ambíciói, kelet felé elhajózhat a görög szigetvilágig. Ez csupán pénz és idõ kérdése.

A nyílt víz felõl megközelítve egy lakótelep szerû épületegyüttes emelkedik ki a zöld környezetbõl. Az öbölbe behajózva még nem lehet átlátni a kikötõi komplexumot. A házak közti lagúnák végét eltakarják az épületek.

A tervezõk kihasználták a Guadiaro folyó deltáját. Kimélyítették és lezárták a folyóból jövõ ágat, így most az egész vízrendszer már csak a tengerrel van összeköttetésben.

Balra a fehér házak mögötti terület a Guadiario feltöltött, átalakított deltája. Ott egy egész városrészt alakítottak ki. Vannak éttermek, kávézók, bankok, bérelhetõ apartmanok, és még egy hotel is.

A bejáratnál a bástya szerû kapitánysági épület õrködik. Rögtön mellette áll a benzinkút.

Visszatekintve, a bejárat mögött a távolban, Gibraltál sziklája magasodik.

Behajózás után, a kikötõ legnagyobb öblének meghatározó képét az irodákat, éttermeket, magában foglaló fõépület adja.

A kikötõben összesen 1380 hajóhely van. Ezek összefüggõ, de mégis használatuk szempontjából két jól elszeparálható, területen kerültek kialakításra.

Az elsõ rész a hagyományos kikötõ, melyben a vendéghajók, az állandó bérlõk, valamint a hajókarbantartáshoz szükséges szerviz találhatók.

A másik rész, a házak közti lagúnákkal, a lakóövezet, ahol úgy parkolnak a hajók, mint a lakótelepi házak elõtt az autók.

A lakóövezet szigetekbõl és a hozzá tartozó 832 kikötõ helybõl áll.

A kikötõ bejárati, nyilvános része (puerto exterior) pedig 548 hajóhellyel rendelkezik. Itt még 70 méter hosszú hajókat is tudnak fogadni. Az öböl átlagos vízmélysége 4 méter.


A kibõvített mederben hét szigetet alakítottak ki, melyekre többszintes háztömböket építettek. Majdnem minden lakáshoz tartozik egy kikötõhely.

 
Az egyik sziget madártávlatból
 

A kis szigetekre a tulajdonosok velencei stílusú hidakon keresztül, saját kocsijukkal is behajthatnak. A házak alatt teremgarázsok vannak, amiben a kocsik napfénytõl védett, zárt helyen várják vissza tengerre szállt gazdáikat.

Az egész komplexum még annyira új, hogy bõven van eladó lakás és a hajóállások közt is lehet válogatni.

Érdekes a házak közt parkoló hajók látványa.

Az öböl körüli házakhoz hangulatos belsõ utak vezetnek

A terület biztonságára a rendszeresen körbejáró biztonsági szolgálat vigyáz.

Az egyik kis lagúna, amelyen szintén megközelíthetõ a kikötõ fõ öble.

Meghatározó látvány távolban a hajók fölé magasodó gibraltári szikla.

A kávézókban pezseg az élet.

Jet ski-k tárolása

A travel lift 200 tonna súlyú, 35 m hosszú, 8,25 m széles hajót is ki tud emelni.

A varadero-nak nevezett területen tartják karban a hajókat.

Egy jacht a „hagyományos” marinában.

Búcsuzóul egy kép a fõépületrõl.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china