.

Kikötők: SotograndeSotogrande

Több mint egy kikötő

Sotogrande a Costa del Sol nyugati partszakaszának nagy yacht kikötõje. Gibraltártól úgy 30 kilométerre, a Földközi tenger nyugati végében építették. Innen kiindulva hamar ki lehet jutni az Atlanti Óceánra, amin keresztül elérhetõ az egész világ. De ha valakinek nincsenek ekkora ambíciói, kelet felé elhajózhat a görög szigetvilágig. Ez csupán pénz és idõ kérdése.

A nyílt víz felõl megközelítve egy lakótelep szerû épületegyüttes emelkedik ki a zöld környezetbõl. Az öbölbe behajózva még nem lehet átlátni a kikötõi komplexumot. A házak közti lagúnák végét eltakarják az épületek.

A tervezõk kihasználták a Guadiaro folyó deltáját. Kimélyítették és lezárták a folyóból jövõ ágat, így most az egész vízrendszer már csak a tengerrel van összeköttetésben.

Balra a fehér házak mögötti terület a Guadiario feltöltött, átalakított deltája. Ott egy egész városrészt alakítottak ki. Vannak éttermek, kávézók, bankok, bérelhetõ apartmanok, és még egy hotel is.

A bejáratnál a bástya szerû kapitánysági épület õrködik. Rögtön mellette áll a benzinkút.

Visszatekintve, a bejárat mögött a távolban, Gibraltál sziklája magasodik.

Behajózás után, a kikötõ legnagyobb öblének meghatározó képét az irodákat, éttermeket, magában foglaló fõépület adja.

A kikötõben összesen 1380 hajóhely van. Ezek összefüggõ, de mégis használatuk szempontjából két jól elszeparálható, területen kerültek kialakításra.

Az elsõ rész a hagyományos kikötõ, melyben a vendéghajók, az állandó bérlõk, valamint a hajókarbantartáshoz szükséges szerviz találhatók.

A másik rész, a házak közti lagúnákkal, a lakóövezet, ahol úgy parkolnak a hajók, mint a lakótelepi házak elõtt az autók.

A lakóövezet szigetekbõl és a hozzá tartozó 832 kikötõ helybõl áll.

A kikötõ bejárati, nyilvános része (puerto exterior) pedig 548 hajóhellyel rendelkezik. Itt még 70 méter hosszú hajókat is tudnak fogadni. Az öböl átlagos vízmélysége 4 méter.


A kibõvített mederben hét szigetet alakítottak ki, melyekre többszintes háztömböket építettek. Majdnem minden lakáshoz tartozik egy kikötõhely.

 
Az egyik sziget madártávlatból
 

A kis szigetekre a tulajdonosok velencei stílusú hidakon keresztül, saját kocsijukkal is behajthatnak. A házak alatt teremgarázsok vannak, amiben a kocsik napfénytõl védett, zárt helyen várják vissza tengerre szállt gazdáikat.

Az egész komplexum még annyira új, hogy bõven van eladó lakás és a hajóállások közt is lehet válogatni.

Érdekes a házak közt parkoló hajók látványa.

Az öböl körüli házakhoz hangulatos belsõ utak vezetnek

A terület biztonságára a rendszeresen körbejáró biztonsági szolgálat vigyáz.

Az egyik kis lagúna, amelyen szintén megközelíthetõ a kikötõ fõ öble.

Meghatározó látvány távolban a hajók fölé magasodó gibraltári szikla.

A kávézókban pezseg az élet.

Jet ski-k tárolása

A travel lift 200 tonna súlyú, 35 m hosszú, 8,25 m széles hajót is ki tud emelni.

A varadero-nak nevezett területen tartják karban a hajókat.

Egy jacht a „hagyományos” marinában.

Búcsuzóul egy kép a fõépületrõl.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol