.

Kiderült, a bélflóra állapota összefügg a Covid-19 okozta megbetegedés súlyosságával.Akinek jó a bélflórája, azt nem dönti le a Covid


A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a bélben élő - döntően hasznos - baktériumok összessége, vagyis a bélflóra meghatározó lehet abból a szempontból, hogy kinél alakul ki nagyobb eséllyel a Covid-19 megbetegedés.

A koronavírus a legnagyobb veszélyt az idősek, a krónikus betegek (magas vérnyomásos betegek, cukorbetegek, szívbetegek stb.) és az elhízottak számára jelenti. Érdekes módon náluk, vagyis a Covid-19 szempontjából rizikócsoportba soroltaknál már a megbetegedést megelőzően is eltér a bélflóra összetétele az egészségesnek tekintettől. . A  bélflóra és az immunrendszer szoros kapcsolata tudományosan igazolt, A bélflóra mássága miatt az időseknél, a krónikus betegeknél és az elhízottaknál az egészségesekétől eltérő lehet a koronavírus-fertőzésre adott immunrendszeri válasz, és a fertőzés kimenetele.
 

Világszerte több vizsgálatot végeztek, amikben a Covid-19 betegek és egészséges személyek székletmintáinak összehasonlítása alapján keresték a választ arra, hogy mik történnek a bélflórában a koronavírussal való megfertőződést követően. A következtetés egyértelmű: Covid-19 alatt a bélflóra markáns változásokat szenved el.
 

A bélflórában jelenlévő Coprobacillus-, Clostridium ramosum- és Clostridium hathewayi-szám összefügg a Covid-19 súlyosságával; minél több található belőlük a bélflórában/székletben, annál súlyosabbnak ígérkezik a Covid-19. Ezzel szemben vannak „védő” hatásúnak bizonyuló baktériumok is, így a Faecalibacterium prausnitzii.  Amwnnyiben ez hiányzik a bélflórából várhatóan súlyasabb lesz a Covid-19 megbetegedés.


A bélflóra kedvező irányba történő változtatása kedvező eredménnyel járhat mind a Covid-19 megelőzésében, mind kezelésében.

A táplálkozás is kedvezően befolyásolhatja a bélflóra egészségét: A rostokban dús táplálékok, a tejsavós termékek fogyasztása éppen úgy kedvező hatású lehet, mint a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. -íra az Egészség Kalauz
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol