.

Kevésbé ismert spanyol palotákSpanyolországban vannak olyan 7-800 éves paloták. amelyek szinte teljes épségben megőrizték eredeti állapotukat.. Ezek közül az egyik gyöngyszem

 Aljafería Palace ZaragozaMiután a mórok 711-ben elkezdték Hispánia meghódítását, néhány évtized alatt elérték a Pireneusokat. Az általuk elfoglalt területeken letelepedtek, családot alapítottak,  építkeztek, hosszú távra rendezkedtek be. Ez volt az arab honfoglalás, ahol saját törzsi vezetőik adták a törvényeket. Őket hívták móroknak. Ebben az újonan létrejövő társadalomban helyet kaptak a vizigót királyságból itt maradt keresztények, zsidók, ha elismerték a mórok uralmát.
Teltek az évtizedek az évszázadok és 400 év alatt a mór kultúra oly annyira kiteljesedett , hogy az ezredfordulóra Córdoba lett a keresztény Európa tudásközpontja. 
Azonban a mór uralkodók között is léteztek hatalmi villongások. A nagy hatalmi központok mellett létrejöttek kisebb királyságok, úgynevezett taifák. Ezen országrészek  uralkodói saját területükön irányították az alattvalóik életét.  

Abu Yaáfar Ahmad ibn al-Sulayman Muqtádir bi-L·lah a Saragusta (Zaragoza) Taifa királya 1046-1081 közt uralkodott. Ebben az időben ért politikai és kulturális csúcspontjára az általa irányított régió.
Az Aljaferia palotát ebben az időben építették. Belső kialakítása, díszítése, hasonló a granadai Alhambrához.


Muqtádir a tudomány, a filozófia és a művészetek pártfogója volt. A mudahar stílusban épült Aljaferia palotában többször találkoztak a mór kulturális és tudományos élet kiemelkedő személyei.
 

  Mudahar építészet: mór és gótikus elemek vegyítéséből létrejött, gazdag ornamentikájú építészeti és iparművészeti stílus jellemző a középkori (11–15. századi) Spanyolországban

 

Szinte hihetetlen, hogy ennek a palotának ez a része épségben megmaradt 
 

Zaragozai taifa legnagyobb kiterjedése idején.
 
Miután Alfonso el Battalador aragoniai király1118-ban elfoglalta Zaragozát, székhelyét is ebbe a palotába helyezte. 

A kastély egy ideig a katolikus királyok, Ferdinand és Izabella lakóhelyéül  szolgált.

1593-ban a palotát erőddé változtatták, ami úgy maradt a következő évszázadokban. 
A folyamatos alakítgatások sok kárt okoztak, de végül a 20. század második felében eredeti állapotában állították helyre.  

Eredetileg a palotát a városon kívül arra a síkságra építették, ahol a muszlimok katonai bemutatókat tartottak.
Az évek során Zaragoza bővülésével az épület a városfalon belülre került.


 
 

Izabella udvar


Aljaferia Palacio

  

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol