.

Két hónap alatt kitisztult a Gangesz vizeA Gangesz, az indiaiak legismertebb folyója, a világ egyik legszennyezettebb folyama, amiben az indiaiak egyszerre temetkeznek és mosakodnak. A durván szennyezett folyó vize azonban egyre tisztábbá válik a járvány miatt elrendelt korlátozások és tiltások révén.

Bár a Gangesz folyóira az indiaik szentként tekintenek, a környezetvédelmi állapotáról szóló hírek hallatán sokszor inkább elborzadunk.
 


 

A vízparton gyakran égetnek halottakat, a fertőző vizében nem ritkán úszkálnak gyermekek és szent emberek oszló holttestei, miközben az állatok gázolnak benne, de a zarándokok előszeretettel fürdenek és isznak is belőle. Nem véletlen, hiszen a hinduk hite szerint a Gangesz vize a megtisztulás istennőjét, Gangát személyesíti meg, ezért a hívő lelkeket is képes feloldozni a bűneiktől, haláluk után pedig megszabadítja őket a folytonos újjászületés megpróbáltatásaitól.
 


 

Az indiai állam legszentebb városaiban, Risikés és Haridvár településeknél a folyó vize rendkívül tisztává vált – mondta BD Joshi, a Gurukul Kangri Egyetem környezettudós professzora az India Today online portálnak. – Hosszú ideje nem tudtuk élvezni a víz jótékony hatását, pedig ennek az úgynevezett „rituális kortyolgatása" igen fontos részét képezi a hagyományainknak.

A kutatók szerint nem kevesebb, mint 500 százalékkal csökkent a folyóba jutó szennyezések aránya, többek között az ipari, valamint a szállodákból és a lakóházakból származó szennyvíz mennyiségének drasztikus redukálódása miatt. Ezt erősítette meg Tanmay Vashishth, a Ganga Sabha szervezet főtitkára és az Állami Szennyezés Ellenőrző Testület is. Előbbi kijelentette, hogy a „Gangesz még soha nem volt olyan tiszta, mint most".
 


 

A vízminőségben bekövetkező pozitív változást az emberi tevékenységek nyilvánvaló hiánya is segítette, hiszen a zarándokok és turisták már több mint két hónapja elmaradtak. A hatóságok szerint ráadásul Risikésnél a Gangesz vizéből fertőtlenítés után már inni is szabad. 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china