.

Kaukázusi tornyokGrúzia (Georgia) külünös tornyai
 A nyugat-európai emberek legtöbbje, azon kívül, hogy hallott a 3,7 milliós országról, nem sokat tud róla. Ez a terület az ókori nagy civilizációk határvidékén fekszik, ahol a történelem folyamán rendszeres harcok harcok folytak az éppen regnáló nagyhatalmak között. A perzsák, a görögök, a rómaiak, a törökök, oroszok mind szívesen birtokba vették volna ezt a vidéket, de végül egyikük sem tudta tartósan birodalmába olvasztani ezt a régiót.
 

Grúzia,                                                                                     Szvaneti régió
 

Szvanéti vagy Szvanétia Grúzia egyik történelmi része, az ország északnyugati régiójában, a Nagy-Kaukázus déli részén. A szvánok lakják, akiket a grúzok egyik alcsoportjának tartanak, de őrzik önazonosságukat  és önálló (a grúzzal rokon) nyelvet beszélnek..
A grúz lakosság túlnyomó többsége ortodox keresztény (82%),  a grúz ortodox egyház tagja. A szomszédos népekkel gyakori történelmi konfliktusok és a több felekezet együttélése ellenére Grúziában hagyományosan béke uralkodott a különböző vallásokhoz tartozók között . A vallási alapú diszkriminációnak nincs hagyománya az országban.


A szvánoknak sok megpróbáltatásban volt részük, de a hegyek közt épült falvaikat megvédték az ellenségtől a Kaukázus magas csúcsai. Ennek ellenére, rabolva-fosztogatva, idónként átvonult területükön valamilyen ellenséges csapat. A családok saját védelmükre a 11. 12. században kezdtek lakó és raktár tornyokat építeni, ahová vissza tudtak húzódni az ellenséges szándékkal közeledő fegyveres csapatok elől.

A középkori európai lakótornyokhoz nagyon hasonló formájú és rendeletetésű, azaz raktárként, lakóházként és védelmi erődítményként is funkcionáló épületeket emeltek.  Különösen híresek a 2200 méter magasan fekvő Usguli falu, valamint Chazhashi lakótornyai. Az utóbbi településen több mint 200 ilyen torony maradt fenn.
 

Chazhashi tornyai.
 
A 9-12. században szinte  minden család épített egy-egy őrtornyot, ez ugyanis egyszerűbb volt, mint a szétszórt házakból álló falu köré falat húzni. A tornyok ma már nagyrészt üresen állnak.. A Svaneti régió északi fele, kompletten felkerült az UNESCO világörökségi listájára.
 

Falu a Svaneti régióban


A magas hegyek leküzdhetetlen akadályt jelentettek az ellenséges csapatoknak
 
Mára a tornyok védelmi szerepét felváltotta turista csalogató szerepük. Egyre többen fedezik fel ezeket a különleges falvakat, ahol a turizmus még csak most kezd kibontakozni.
 
P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol