.

Katonai szállítógép balesete Sevilla mellett 

Az Airbus A400-as katasztrófa

„Súlyos technikai hiba” miatt próbált a személyzet visszatérni a sevillai reptérre.


A Royal Air Force után az esti órákban a német légierő vezérkari főnöke is úgy döntött, az egyetlen, eddig a Bundeswehrnek átadott A400-as katonai teherszállító a földön marad a szombati sevillai katasztrófa miatt.

A török légierőnek elkészült első Atlas tavalyi szűzfelszállása

A török légierőnek elkészült első Atlas tavalyi szűzfelszállása

 

Az Airbus Military ottani üzemében összeszerelt vadonatúj Atlas, az MSN23 jelzésű példány első felszállása után néhány perccel zuhant le, és égett el teljesen. A fedélzeten most már biztos adatok szerint hatan tartózkodtak, közülük négyen vesztették életüket, kettőt súlyos sérülésekkel ápolnak kórházban. Az El Pais című spanyol lap információi szerint a gépet spanyol katonatisztek repülték, akiket szabadságuk mellett alkalmazott az Airbus, ez a három tiszt és egy polgári Airbus-alkalmazott halt meg a balesetben, a túlélők egyike egy őrmester, a másik szintén civil, valamennyien spanyolok.

A személyzet felszállás után nem sokkal hibát jelentett, és engedélyt kért, hogy visszatérjen a repülőtérre, de a pályától északnyugatra már annyi magasságot vesztett, hogy beleütközött egy nagyfeszültségű távvezeték oszlopába. Az elért legnagyobb magasság a Flightradar24 adatai szerint 500 méter alatt volt, és a radaradatok elvesztésekor, becsapódáskor a gép sebessége 167 csomó volt. A gép repülésének körülményeiről és a hiba jellegéről az Airbus egyelőre nem tett közzé részleteket, de a spanyol sajtó úgy fogalmaz, „súlyos technikai hiba” késztette az A400-as személyzetét a tesztrepülés megszakítására, egyes hírek szerint vészjelzés leadására is.

A becsapódás után az Atlas kigyulladt, és teljesen elégett

A becsapódás után az Atlas kigyulladt, és teljesen elégett

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyilatkozatában azt mondta, reméli, a baleset nem fogja hátrányosan érinteni ezt az európai programot, ugyanakkor az Airbustól „maximális átláthatóságot” kért, illetve a baleset világos magyarázatát. Az elpusztult gépet júniusban vette volna át a török légierő, és idén összesen tizennyolc példányt kellene a gyártónak leszállítania a megrendelőknek. Az eddig megrendelt 174-ből egyelőre csak tizenkét példány jutott el a felhasználó légierőkhöz. Mindeközben a gép példányonkénti listaára 100 millió körüliről 150 millió euróra emelkedett.

Mint erről az iho/repülés is többször beszámolt, az európai közös szállítógép, végleges nevén Atlas programját a komoly technológiai problémák, a hatalmas csúszás és a fejlesztési költségvetés tetemes túllépése jellemezték, amit maga az Airbus rendszerint a beszállítói hálózat akadozásával magyarázott.

A gép megpróbált visszatérni a reptérre: az El Pais ábrája

A német lapok a baleset kapcsán különösen nagy terjedelemben és szkeptikus hangnemben foglalkoznak a típus körüli problémákkal. Emlékeztetnek rá, a Bundeswehr a legnagyobb vevőként összesen 53 gépet rendelt, az elsőt decemberben vette át, de már eldőlt, hogy ezek közül tizenhármat nem használ majd a német légierő, hanem felajánlják eladásra. A decemberben átadott első után idén még ötöt kellene megkapnia a Bundeswehrnek. A Spiegel szerint a tavaly átvett példány átvizsgálásakor a Bundeswehr technikai központja 875 hibát rögzített, köztük a hidraulika-folyadék elfolyását a főfutóknál, illetve olyan elektromos vezetékeket, amelyekről hiányzott a szigetelés. Egy márciusi összefoglaló szerint Németországnak eddig 1,4 milliárd euró többletköltséggel kellett számolnia.

A repülőgép egyelőre csak részlegesen kapott katonai típusengedélyt, több képességét még nem használhatja. Ugyancsak a Spiegel emlékeztet arra, az európai együttműködésben készülő gép fő kivitelezője, az Airbus Military januárban vezetésváltáson esett át, miközben a gyártási kibocsátást havi két és fél példányra akarták emelni.

(fotó: AirLive.net)

A szállítás csúszása a németekre nézve négy év, a projekt pénzügyi hátteréről hatalmas viták zajlottak, ezek során az Airbus többször helyezte kilátásba a program leállítását. A késésekhez, a technikai problémák mellett, a vásárlók speciális kívánságai is hozzájárultak, a fejlesztési költségek kicsúsztak a gyártó kezéből, fogalmaz a német lapok egyike.

Törökországnak is igen sok volt a gondja a típussal kapcsolatban: az első átvételét 2013-ban megtagadták, tavaly végre az első gép leszállt Kayseri bázison, a most lezuhant gép a törökök harmadik gépe lett volna.

IHO-hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china