.

Katasztrófa fenyeget, pusztulnak a rovarokHamarosan nem lesz, ami beporozza a virágokat

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, madaraké vagy a hüllőké: a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben, a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik - írta a BBC hírportálja.

 

Dupla haszon: mézet gyüjt a méh és közben beporozza a növényeket

A rovarpusztulást általában az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő szerek és a klímaváltozás okozza. A rovarok teszik ki a földön élő élőlények többségét, létük fontos több más faj számára: táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát a rovarok porozzák be.

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg szerte a világon.

Az eredmények alapján a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben.

 
A termesztett kultúrfajok és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet különböző méhfajok nélkül

"A fő ok az életterük elvesztése a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt" - mondta Francisco Sánchez-Bayo, a Sydney-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

"Nagy szerepet játszik ezenkívül a talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés. Emellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat. A negyedik fő ok a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken" - fejtette ki a kutató.

Házi méh

"Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bolygónk ökológiája összeomlik, sürgős és globális intézkedésekre van szükség ezeknek a borzasztó folyamatoknak a megfékezéséhez és visszafordításához" - fogalmazott Matt Shardlow, a brit Buglife rovarvédő szervezet tagja.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy a rovarpusztulás hatással lesz a táplálékláncra. Mivel számos madár-, hüllő- és halfaj számára a rovarok jelentik a fő táplálékot, ezek a fajok veszélyben lesznek.

"Ha kihalnak a méhek, négy éven belül kiihal az emberiség" - tartja az Einsteinek tulajdonított mondás.

Dave Goulson, a Sussexi Egyetem tudósa szerint azonban vannak erős, jól alkalmazkodó fajok, többek közt a házilégy és a csótány, melyek kényelmesen megélnek az ember alkotta környezetben, és ellenállnak a rovarirtóknak is.

Talán tenni kéne valamit, hogy a jövőben a házilégyen és a csótányon kívűl más fajnak is legyen esélye

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china