.

Karácsony a középkorbanA cikk eredetileg mebgelent: 2014.11.27
frissítve: 2018.12.23.

Karácsony a középkorban


A középkor emberére a mély vallásosság volt jellemző, melynek megnyilvánulása a kor szigorú keretei között leginkább ünnepnapok alkalmával volt hangsúlyos, különösen karácsonykor.

 
A középkorban is a karácsony volt az egyik legfontosabb ünnep, melynek dátuma egybeesett a téli napfordulóval. Ennek az ünnepnek a 4. századig nem volt pontos naptári dátuma, egészen I. Gyula pápaságáig, aki december 25. napját tette meg a karácsony ünnepének.

A mai szokástól eltérően a középkori karácsonyi ünnepkör hosszabb ideig tartott és az év végét, annak lezárását jelentette. Ilyenkor előtérbe került a család, hiszen az egyház tiltotta a munkát az ünnepnapokon.

A karácsonyt megelőző időszak az advent, a böjt ideje volt a középkorban. Ekkor az emberek a bűnbánatra koncentráltak, tilos volt húst és tojást enni. A nép misére járt, előtérbe kerültek a túlvilági dolgok. A kereszténység kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepelt, egészen a VII.századig, Nagy Szent Gergely pápaságáig,aki bevezette a négy vasárnapos adventet, de még ő sem tette kötelezővé az advent ünnepének megtartását. Ezt csak V. Pius pápa rendelte el 1570-ben.

A karácsonyfa a középkorban még nem volt bevett szokás, de a növényeknek, az örökzöldeknek már akkor is kiemelt szerep jutott. A házakat kívül is és belül is örökzöldekkel díszítették. Ezek a növények voltak hivatottak elűzni a tél egyhangúságát. A keresztény hagyományokban ezért is lett fontos szimbólum az örökzöld. A fagyöngy a repkény és a magyal. Úgy tartották, hogy a magyal bogyóit Krisztus kicsorduló vére színezte meg, amikor a töviskoszorút viselte.


Magyal

A középkori temlomokat szentestére feldíszítették. Almát akasztottak fel faágakra és ezek képezték a fő díszítő elemeket. A XVI. századi németországban papirmasékkal díszített fákat vittek ki a települések főterére, ott körbetáncolták őket nagy örömünnep közepette, majd rituálisan elégették.

A mai értelemben vett karácsonyfáról az első feljegyzés az 1400-as évek végéről származik. A gyertyákkal felékesített, fényárban úszó karácsonyfa felállítását elsőként 1660 környékén állították.
Magyarországbann a XIX. században jött divatba a karácsonyfa állítás főleg németajkú településeken. Magyar jellegzetesség a szaloncukor, melyet más nemzetek csak elvétve vagy egyáltalán nem használják a karácsonyfa díszítésére. Az első magyar karácsonyfa Aszódon állt és Brunszvik Teréz nevéhez köthető.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china