.

Kapuk, ajtók, bejáratok: Costa del SolSzerző:
Gesler György

 

Nemrég meghívott egy kedves új ismerősöm , látogassuk meg , természetesen megadta a címét, hozzátéve könnyen odataláltok. A megbeszélt időben leálltam a háztól kicsit távolabb és kíváncsian odasétáltunk a bejárathoz. Minden ilyen első látogatás akár akarjuk akár nem, bizony tartogat meglepetéseket, hiszen ahány ház annyi élettér és azt pontosan  meghatározó igényesség és ízlés.
Nagyot csettintettem mikor a bejárati, gyönyörű, régi kapuhoz értünk , mert ugyan Costa del Solon nagyon divatos a kovácsoltvas, itt ott "aranyozva" , mégis lelkes ámulattal néztem ezt a különleges,  a fajtájában is remekművet. Egy kis előkerten áthaladva , épp csak egy pillantásra méltattam, de rögtön valami rossz érzés fogott el a kórok, a sárgára fakult, bánatos, egykor zöldellő, impozáns méretű kaktuszok és  az elszáradt fűben szétdobált műanyag, színehagyott játékok láttán. Elhessentettem gondolataimat, mert néhány lépcsőn felérvén ismét, ezúttal egy asztalos faremekű bejárati ajtaja kápráztatott el.
A "káprázat" ami addig ért, a kapu és a bejárati ajtó révén, hamarosan szertefoszlott,mikor beléptünk a házba.
A  kisebb és nagyobb méretű cipők halmazán épp hogy átvergődtünk, a szobába lépve már igazi meglepetés nem ért, mert a kert és az előszoba után pont azt láttam , amit vártam. Vicik-vacak bútorok, rendetlenség, szomorkás elhanyagoltság, rányomta bélyegét, meghatározta a barátságtalan atmoszférát.
Mikor eljöttünk és elbúcsúztunk az amúgy rendkívül kedves háziaktól és ismét megcsodáltam a műremek kaput, rájöttem, hogy mint mindenben ebben is előfordul a "kivétel erősíti a szabályt" , ugyanis: Mutasd meg kapudat, bejárati ajtódat, megmondom ki vagy és  hogy 's mint élsz! Ezúttal bizony nagyot tévedtem volna , ha csak elsétálok a ház előtt és ki akartam volna találni a csodaszép kapu láttán ki is lakhat itt?
Costa del Sol, kéményei, erkélyei után, melyeket korábban méltattam, most sem okoz csalódást, hiszen változatosan és színesen megmutatja, hogy a házak ,épületek egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb eleme a BEJÁRATA, mert egyrészt a szívesen látott vendégnek hívogatónak, szépnek,  másrészt az alkalmatlan látógatónak, elriasztónak erősnek kell lennie.     

 

Hagyományos

      

Oszlopos

      

                     Kastély                                                                                                                    Vár
  


Oroszlánok

  
 

Kiskapuk

    
 
    
 

Garázs

 
 

Nemzetközi

   
 Arab                                           Kínai                                           Görög                                          Thaj   


Bejáratok

   
 
    
    
 

Modern

   
 
Aki Costa del Solon rövid időre megfordul mint látogató, vagy állandó rezidens, elkerülhetetlenül belebotlik a szebbnél szebb kapuk és bejárati ajtók látványába, melyek közül néhányat lefotóztam és bemutattam.
 
 

 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol