.

Kánikula van egész EurópábanNincs hova menekülni a kánikula elől

Tombol a hőség Európa országaiban: Németországban a napokban 40 fokra is felkúszhat a hőmérséklet, Csehországban és Portugáliában gondokat okoz a tartós aszály, Litvániában korlátozták a vonatok sebességét, Spanyolországban évtizedek óta az idei július számít a legmelegebb hónapnak.

A német meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban az egész országban meghaladja a 30 fokot a hőmérséklet, és pénteken bizonyos térségekben várhatóan eléri a 40 fokot is. A hőség és a szárazság miatt kedden az erdőtüzek veszélyét jelző legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe Németország-szerte.

A cseh hidrometeorológiai szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint Csehországban még legalább két hétig tart a kínzó szárazság. Az idei nyár lesz a legmelegebb és a legszárazabb azóta, hogy figyelemmel kísérik az adatokat.

A Németországgal határos országban a következő napokban ugyancsak forróság várható. Pénteken és szombaton a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hegyvidéki térségeket kivéve a talaj Csehország-szerte húsz centiméteres mélységig kiszáradt. Az augusztusban szokásos helyett a cseh folyóknak 10-15 százalékkal kevesebb a vízhozama.

A hőség és az aszály a cseh mezőgazdaságot is negatívan érinti: a gazdák több mint 20 millió eurós veszteséggel számolnak a gyenge termés miatt. Emellett cseh tűzoltók arról számoltak be, hogy az elmúlt öt évben idén júliusban volt a legmagasabb az erdőtüzek száma.

Portugália ugyancsak a hőségtől és a szárazságtól szenved: a portugál meteorológiai szolgálat közölte, az ország 79 százalékát sújtja aszály. Júliusban átlagosan 3,5 milliméternyi csapadék hullott, miközben a közel 14 milliméternyi eső számít átlagos mennyiségnek.

Litvániában a tartós hőhullám miatt az állami vasúttársaság átmenetileg korlátozta a vonatok sebességét. A személyszállító vonatok az eddigi 120 helyett legfeljebb 80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek, a tehervonatok maximális sebességét pedig 80 helyett 70 kilométeres óránkénti sebességben határozták meg.

A spanyol meteorológiai szolgálat szerdán azt közölte, hogy évtizedek óta az idei július számít a legforróbb hónapnak. A júliusi átlaghőmérséklet idén 26,5 fok volt, vagyis 2,5 fokkal magasabb, mint az 1981 és 2010 között mért júliusi átlaghőmérsékletek középértéke.

A mediterrán országban a júliusi rekordhőmérsékletet 45,2 fokkal Córdobában mérték július hatodikán. Következő nap Saragossában 44,5 fokot jegyeztek fel.

Sol, Calor, Temperaturas, Buen Tiempo
Cordoba 45,2 fok

Az idei július Ausztriában is a legforróbb volt a hőmérsékleti értékek feljegyzésének 248 éves osztrák történetében. A 38 fokot is elérő hőmérséklet három fokkal volt magasabb, mint a sokévi átlag. 

MTI

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol