.

Kanadai kis sziget, melynek lakói különleges közösséget alkotnakVancouver közelében van egy sziget, ahol mindenki teljesen hálózatfüggetlenül él
 
 

Vancouver-sziget és Vancouver között van egy Lasqueti nevű kis sziget, mely 22 kilométer hosszú, és 8 kilométer széles. Ezen a szigeten van egy hálózattól teljesen függetlenül élő közösség, melynek tagjai élvezik a többségi kanadai kultúrától való elkülönölést.

A lakosok túlnyomó része egyszerűen él. Nagyon kevés közük van az iparhoz vagy a gazdasághoz, és mivel szinte semmit sem vesznek ki a földből, az ökológiai lábnyomuk meglehetősen kicsi. A 2011-es népszámlálás szerint 426 ember él a szigeten, közülük 70 gyermek. (1)(2)

Lasqueti "magánszemélyek, költők, művészek, fizikusok, halászok, favágók, faültetők, tervezők, profi zenészek, publikált szerzők, néhány kisebb léptékű gyártó szigete, egy kis kereskedelmi mezőgazdasággal, valamint szakmai tanácsadókkal az oktatásban, mérnöki területen, az erdőgazdálkodásban és az alternatív energiában," - írja Lasqueti közösségének blogja.

A közösség arra koncentrál, hogy megtartsák a megújuló erőforrásaikat. Sok lakos rendelkezik napelemekkel, szélturbinával, vízimalommal, és fatüzelésű kályhával. Mások úgy döntöttek, hogy egyszerűen áram nélkül élnek.

Ez talán nem hangzik túl kényelmesnek az átlagember számára, de csak kevesen tudnak amellett érvelni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata a helyes út. Ez a közösség nem csak azt mutatja meg, hogyan lehetséges harmóniában élni a természettel, hanem azt gondolják, hogy így kellene élnünk.
 
Bár a közösség tagjai egyszerűen élnek, semmi esetre sem gondolkodnak egyszerűen. Sőt, a statiszkikák szerint Brit Kolumbiában az övék a legképzettebb közösség. Műveltek, és képesek megcsinálni olyan dolgokat, melyek a világ többsége számára elvesztek, mint például kenut készíteni, fából hajót, és ökológiai struktúrákat.

A szigeten található egy kávézó és egy bár. Létrehoztak egy ingyenes tárolóhelyet, ahol az emberek bármiféle pénzügyi csere nélkül tudják használni a tárgyakat. Valójában megtanulták, hogyan kell a dolgokat megosztani.

Az emberek többnyire csirkéket tartanak, saját élelmiszert termesztenek, vagy vadon termő ételeket az erdőben. A szigeten magán nincsen élelmiszerbolt. A legtöbb lakos komposztáló vécét használ. Az egyik lakó még egy könyvet is írt azoknak, akik nem voltak biztosak abban, hogyan kell használni.

Ha valakit érdekel, hogy ellátogasson erre a fantasztikus szigetre, és közelről is megnézze az ottani életet személyesen, az látogasson el erre az oldalra: http://www.lasqueti.ca/island-info/how-to-visit

Az oldalon olyan lehetőség is olvasható, amikor lakhatásért és élelmiszerért cserébe a farmokon kell dolgozni.

Néhány fontos tanács Lasqueti lakosaitól:

"Ha úgy döntesz, hogy jössz, és bármiről azt reméled, hogy itt megtalálod, kérjük, hogy a következőket tartsd szem előtt: Lasqueti nem valami utópisztikus paradicsom, ez nem egy "szándékos közösség", és valószínűleg nem az, aminek bárki gondolja - ez csak egy viszonylag távoli sziget, melyet mókás, független gondolkodású, sajátos és egyedi kultúrájú emberek kis, szorosan összetartó közössége népesít be."
"Gyere nyitott gondolkodással, egy hajlandósággal, hogy felfedezz egy kicsit mást, mindenféle merev elvárás nélkül. Állj ellen a késztetésnek, hogy ránk vetíts egy olyan elképzelést, hogy milyennek is 'kellene' lennie ennek a helynek. Ez az ami, és mi így szeretjük, szépséghibáival és mindennel együtt. Ha képes vagy erre, számodra is van itt hely."

Az alábbi rövid dokumentumfilmben egy újságíró szemével láthatjuk a szigetet és Lasqueti érdekes lakóit, ahol sokkal többet tanult az életről, mint azt eredetileg tervezte.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/prN8xW_e4A0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

(1) - http://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2011/dp-pd/prof/details/page.cfm?Lang
(2) - http://www.lasqueti.ca/island-info  

Forrás: újvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china