.

A jólét ártalmai a középkori szerzeteseknélAnnyi húst ettek, hogy már nem bírta a gyomruk

 
Egy új vizsgálat alapján a húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.


A délnyugat-angliai Muchelney apátságában élő szerzetesek számára egy 1336-os pápai rendelet tette lehetővé, hogy egy héten kétszer is négylábú állat húsát egyék, ami a korszakban igazi luxusnak számított.-írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.
Korabeli jegyzetekből és leírásokból kiindulva a dietetikusok úgy gondolják a húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa

Michael Carter, az English Heritage műemlékfelügyelet történésze szerint eleinte bizonyára örültek, hogy asztalukra birka-, marha-, sertés- és vadhús is kerülhetett, de a változás az emésztésük szempontjából már nem volt kellemes. A vizsgálat azt mutatta, hogy a pápai rendelet alkalmazása nyomán emésztési problémák kínozták a szerzeteseket.

Étrendjük mai mércével mérve is kiegyensúlyozatlan és kalóriadús volt.

A több hús hatására a székrekedés, a hasmenés hamarosan komoly problémává vált. A szerzeteseknek gyakran voltak komoly egészségügyi problémáik étrendjük és az emésztésük miatt” – mondta Carter.

GODONG / GETTY IMAGES

A diéta átalakulásával együtt járt az a szabály, hogy a húst nem szabad a refektóriumban, azaz a közös étkezőben fogyasztani. Carter felfedezte, hogy az apátságban ennek érdekében szerkezeti változtatásokat hajtottak végre, a kolostor 14. századi breviáriumában (imákat, könyveket zsolozsmákat tartalmazó gyűjtemény) pedig a szerzetesek az egészséges táplálkozására vonatkozó útmutatást is találtak.

Ez is rávilágított, hogy a gyomorpanaszok gyakoriak voltak az apátságban. A kiegyensúlyozott étkezést akkoriban a fehér, kovászos kenyér, a gyógynövényekkel ízesített sör és angolna jelentette. Carter talált egy hashajtóreceptet is, amely különböző gyümölcsök kivonatát tartalmazza. A történész elmondta: nem akarja kipróbálni a készítményt, de nem lenne meglepve, ha hatásos lenne.


 Muchelney apátság

Kutatásai olyan érdekes tényeket tártak fel a kolostor életével kapcsolatban, amelyek a szélesebb közönség számára is izgalmasak lehetnek. „Az emberekben az a kép él, hogy a középkorban élők mocskosak voltak, és nem törődtek az emberi anyagcsere hulladékával. Ám ha utánanézünk, kiderül, hogy ez korántsem így volt. Lenyűgöző, hogy sok helyen kifinomult építészeti és vízelvezetési struktúrákat hoztak létre” – emelte ki a kutató

Forrás:    https://24.hu/tudomany/2021/08/19/kozepkori-szerzetesek-elete-huseves-emesztes/

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol