.

Jó állapotban lévő dinoszaurusz gyomrot találtak.Találtak egy dinógyomrot, és kielemzték tartalmát

 

Páfrányt evett a dinoszaurusz, mielőtt Kanada nyugati részén feltehetően egy folyóba vagy hirtelen támadt áradásba fulladt, amely a tengerbe mosta maradványait - ezt állapították meg egy növényevő őslény megkövesedett maradványainak elemzéséből kanadai kutatók.
 


A növényevő borealopelta rekonstruált képe


A kréta korszakban, 110 millió évvel ezelőtt élt őslény maradványainak vizsgálata egyedülálló betekintést engedett a tudósoknak egy dinoszaurusz táplálkozásába, mivel sikerült elemezni a gyomrában talált maradványokat. A kutatók szerdán arról számoltak be, hogy a páncélos Borealopelta markmitchelli utolsó vacsorája páfrányból állt.

Az Alberta tartományban előkerült növényevő dinó gyomortartalma olyan jó állapotban maradt fenn, amihez foghatót eddig nem találtak a paleontológusok. Még a levelek sejtszerkezete és ép spórák is a kutatók rendelkezésére álltak.


Így nézne ki az ember és a Borealopelta egymás mellett
 

Nagyon ritka, hogy közvetlen bizonyítékot találhatunk a növényevő dinoszauruszok táplálkozásával kapcsolatban. "Szinte minden, amit ezeknek a dinóknak az étlapjáról tudunk, közvetett adatokon nyugszik, például a fogazatuk, az állkapcsuk felépítése, az elérhető növények és ezeknek a növényeknek a tápértéke és fogyaszthatósága alapján" - mondta el Caleb Brown, az albertai Royal Tyrrell Paleontológiai Múzeum őslénykutatója, a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az 5,5 méter hosszú és mintegy egy tonnát nyomó Borealopelta a nodoszauruszok csoportjába tartozott. Teste széles volt, a feje kicsi, és négy rövid lábán járt. A nagy húsevő dinoszauruszoktól páncélzata, a bőrébe ágyazódott csontok védték és mellső végtagjai fölött, vállainál csonttüskék nőttek.
 

Egy Borealopelta maradványaForrás: AFP/Royal Tyrrell Museum Of Paleonto


A gyomrában az elemzés szerint a páfrány egy fajtájának levelei voltak és egy nagyon kevés örökzöld tűlevélmaradvány. A gyomortartalomban kimutatható volt a faszén is, ami azt jelezte, hogy halála előtt leégett erdőterületen járhatott. Találtak még néhány tucat gasztrolitot (más néven gyomorkövet) is a gyomrában, amelyet bizonyos állatok, köztük madarak és krokodilok azért nyelnek le, hogy elősegítsék az emésztésüket.

MTI

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol