.

Jézus mégsem istállóban született?Jézus mégsem istállóban született?


A biblia szerint Mária egy bethlehemi istállóben szülte meg gyermekét Jézust, mivel a fogadó tele volt és József várandós feleségének nem talált más éjszakai szállást. Ez az alapja a széles körben eluralkodott betlehemi makettek készítésének.
 

Ian Paul, az University Nottingham teológusa szerint ez a megható történet szép, de nem igaz.
Jézus valójában egy betlehemi család emeleti szobájában született, nem az állatok számára készült istállóban. Paul úgy gondolja a világszerte ismert jászolos változat eredete egy fordítási hiba.

A teológus szerint a félreértés abból adódott, hogy a görög kataluma (vendégszoba) szót az adott helyen fogadónak fordították, holott Lukács evangéliuma más helyeken a fogadót pandocheion szóval jelöli. Márk evangéliumában, az utolsó vacsora elbeszélésében kataluma szóval azt a tágas emeleti helyiséget jelölik ahová ahová Jézus elvonult tanítványaival.

A teológus szerint valószínűbb az a verzió, amelyet az általa javasolt új fordítás támaszt alá: Józseféknek nem jutott hely a vendégeknek fenntartott szobában, a katalumában, ezért Máriának az őket befogadó család saját lakóterében kellett világra hoznia gyermekét.

Egy másik kutató, Rev Paul úgy véli az újabb fordításnak mélyebb értelme is van,
 miszerint Józsefet és Máriát egy család  annak ellenére befogadta, hogy ház vendégszobája már valószínűleg tele volt a korábban érkezőkkel. Ez a cselekedet a szeretetet és a megértést példázza, ami később végig kísérte Jézus tanításait.
 

Azért senki ne dobja el a karácsonyi jászolos díszletet, mert ki tudja milyen új elméleteket hoz a jövő. Addig is maradjunk a jól bevált jászolos változatnál.
 

Forrás:
Independent
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol