.

Jeles napokat élünk, de mégsem ünnepelhetjükA természetnek és az embereknek is vannak megemlékezésre méltó napjai, amit az idén nem tudunk megünnepelni Costa del Solon


Ezekből a nevezetes napokból júniusban mindjárt kettő is van. Az egyik 21-én a napforduló, a másik, nem sokkal utána, 23-ról 24-re virradóan a Szent Iván-éj.
A napfordulóval kezdődik a csillagászati nyár, Szent Iván  éjjelén pedig emelkedett hangulatban kedődik a következő félév.. Legalábbis eddig ez volt a szokás Spanyolországban.
Az egyház ezen a napon Keresztelő Szent Jánosra emlékezik, de ez nem nagyon zavarta az éjjeli fiestára készülő spanyol embereket. .A híveknek ilyenkor nem az élet mulandósága, hanem esti mulatozás járt az eszében,  Az alkohoszint növekedésével egyre inkább a vidámság került az ünnep középpontjába..

Spanyolország az ünnepek hazája. Itt mindent megünnepelnek. Megünneplik, hogy a védőszent ogyan védte meg a falut, megünneplik ha érik a cseresznye, azt is megünneplik, ha nincs mit ünnepelni. (Ilyenkor kreálnak ünnepet, mint például a közékori vásárokat felidéző rendezvények)   Teljesen mindegy milyen alkalomból van a fiesta, a lényeg az, hogy legyen.  .
San Juan éjjele több mint elegendő ok a mulatozáshoz.
Ilyenkor tüzeket gyújtanak a parton, kipakolják a magukkal hozott kemping asztalokra az otthonról hozott ellátmányt, sütiket, grillezni való húsokat, italokat, isszák a borokat, énekelnek, táncolnak, jól érzik magukat. 
Évek hosszú során eddig ez így volt. Az idén a járvány helyzetre való tekintettel mindez elmarad.


Tengerparti máglya az éjszaka főszereplője


Fuengirolán is nagy ünnep volt ez az éj, de a járvány ezt is felülírta. Az idén nincs vízparti tűzgyujtás, nincs éjjeli fürdés a tengerben, nincs piknik a homokon, és nem lesz sokaság a tengerparton. Ez a fajta ünneplés az idén felejtős, tltólistára került. Senki sem szeretné, ha az éj leple alatt, a vírus szabadon garázdálkodna.

Málagán ezen az éjjen megerősített őrjárat vigyáz egészségre.. Senki nem mehet a strandokra, a tenger közelébe,  nehogy ott ferdőződjön meg. Az idén június 23-ról 24-re virradó éjjel csak emlékezhetünk a pár évvel korábbi vidám fiestákra.


San Juan éj 2019-ben Corunaban a tengerparton


Fuengirolai emlék 2019-ből


Csak reménykedve tudok a jövébe nézni. Remélem ez a vírus a következő évben már nem akarja megtámadni San Juan éjszakáján a tengerparton ünneplő embereket.   Szerencsére a fertőzés veszélye nappal már az idén is elmúlt, hiszen nappal a strandok korlátozás nélkül látogathatók. Bízom benne, hogy a kovetkező időszakban a vírus már az éjszaka leple alatt sem fogja megfámadni a későn hazatérő embereket.


P.R.
 


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol