.

János Károly volt spanyol uralkodót komoly korrupcióval vádoljákNagyon súlyos korrupciós vádak merültek fel a 2014-ben lemondott spanyol uralkodóval, I. János Károllyal szemben.


János Károly hosszú uralkodása alatt köztiszteletnek örvendett, mivel Franco tábornok halála után helyreállította a demokráciát Spanyolországban, de uralkodása végén népszerűsége megtépázódott, egy eltitkolt botswanai elefántvadászat után végül távozásra kényszerült. Fia, VI. Fülöp az elmúlt hat évben megerősítette a monarchia elfogadottságát, most azonban olyan helyzet alakult ki, ami az intézmény létét fenyegeti.

A jelenleg 82 éves ex-király a gyanú szerint százmillió dollár értékű kenőpénzt fogadott el Szaúd-Arábiától. 

Márciusban Fülöp bejelentette, hogy lemond apja magánvagyonának örökléséről, és a továbbiakban nem folyósítja a neki járó éves járadékot. Az udvar elismerte, hogy a királyt a külföldi lapokban megjelent híradások kényszerítették rá erre a lépésre, mivel a nemzetközi sajtó már arról cikkezett, hogy Fülöp hatalmas vagyont örökölhet, ami jelenleg két János Károlyhoz köthető off-shore pénzügyi alapban rejtőzik.

A CNN-nek egy magasrangú spanyol tisztviselő azt mondta, hogy a svájci hatóságok birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy János Károly 100 millió dollárt kapott a szaúdi uralkodótól 2008-ban. A nyomozók most azokat a személyeket vizsgálják, akiken keresztül János Károlynak hozzáférése lehetett a bankszámlákhoz. Feltételezések szerint a nagy összegű kenőpénz kapcsolatban állhatott azzal, hogy egy spanyol konzorcium nyerte el a Mekka és Medina közötti gyorsvasút építésének lehetőségét.

2012-ben a pénzből 65 milliót János Károly átadhatott Corinna zu Sayn-Wittgensteinnek, aki a szeretője és a munkatársa volt, és többek közt vele utazott az ominózus elefántvadászatra is. Az arisztokrata nő már kétszer vallomást tett a svájci nyomozók előtt, és nem emeltek ellene semmilyen vádat. A svájci hatóságok bejelentést tettek a spanyol Legfelső Bíróságnak, amely egyelőre azt vizsgálja, hogy a király elkövetett-e bármilyen törvénytelenséget 2014 után – a lemondása előtt ugyanis államfőként teljes mentességet élvezett mindenfajta jogi eljárástól.


Fotó Pool / Getty Images Hungary János Károly volt és VI. Fülöp jelenlegi spanyol király egy közös fotón 2015-ben

Az ügyről egyelőre kevés biztos részlet derült ki, de már ez is nagyon aggasztó VI. Fülöp számára, aki rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet, ha a korrupció gyanúja bebizonyosodik az apjáról. A spanyol monarchia a 2010-es évek eleje óta meglehetősen ingatag, János Károly veje korrupció miatt jelenleg is a börtönbüntetését tölti, és bár Fülöp és felesége megbecsülésnek örvendenek, a köztársaságpárti érzelmek újra felerősödni látszanak. János Károly mostani botránya ráadásul a volt király történelmi szerepét is elhomályosíthatja.

Minden spanyol nyomon követi ezeket a nyugtalanító beszámolókat. Ez mindenkit aggaszt, engem is

– nyilatkozta az ügyről Pedro Sanchez miniszterelnök.

A sajtó szerint ha újabb részleteket derülnek ki, Fülöp király kénytelen lesz elhatárolódni apjától, és arra is rákényszerülhet, hogy elküldje otthonából, a Madrid melletti Zarzuela-palotából.

Forrás: index.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol