.

Jaén, a legtöbb várral és erőddel rendelkező spanyol tartománySpanyolország hatalmas, műemlékekben gazdag ország, benne több, mint 2500 vár, erőditmény, kastély várja a történelmi építményekre kíváncsi látogatókat.Castillo de Burgalimar, Jaén

Az Ibériai-fészigeten megtalálhatók a mediterránium ókori civilizációinak emlékeitől kezdve  a punok a rómaiak, mórok a meg az alaposan megkevert ibériai őslakosság emlékei. Az évezredek folyamán mind hátrahagyták kultúrájuk, építészetük emlékeit.

Afrikai berber törzsek Ṭāriq ibn Ziyād vezetésével 711-ben, hozzávetőlegesen 8 ezer fős sereggel keltek át a Gibraltári-szoroson, majd a következő években érkezett további arab csapatokkal kiegészülve kevesebb mint 10 év alatt már baszkföld határán jártak. 
720-730 környékén Dél-Franciaországba is betörtek, de azt nem tudták tartósan birtokba venni..  Viszont egy keskeny sáv kivételével az egész Iblriai-félsziget az uralmuk alá került.
 

Arab hódító hódító hadjáratok az Ibériai-félszigeten

Ezen évszázadok legtöbb jó állapotban megmaradt építményei a 711-1492-ig tartó mór időszakból származnak, amikor Andalúzia kultúrája, gazdasága, tudománya  mintául szolgált Európa számára.
A  Cordobai-Kalifátus idején (756-1031) olyan ma is megcsodálható várak templomok jöttek létre, mint a cordobai nagymecset a Mezquita, melynek építése 784-ben kissebb mecsetként kezdődött, majd az ezredfordulóra elnyerte végleges formáját.
 


A Mezquita belső tere ma is tiszteletet ébreszt a mór építészet iránt. 


A ma is megcsodálható impozáns belső tér több mint ezer éve készült.
 

Ennek az időszaknak a másik épségben megmaradt emléke a Castillo de Burgalimar Jaénban. Ezt a várat 956-ban kezdték építeni és szinte eredeti formájában áll a mai napig. 


A mór építészet másik világhírű emléke Granadában az  Alhambra az uralkodó palotája


A légies oszlopokkal díszített belső udvar majdnem ezer éve készült.

 


A mór időszak után is épültek paloták,erődítmányek, de azok már inkább a régebbi várak, kastályok felújításáaval, átalakításával jöttek létre..
 

Spanyolországban található történelmi jelentőséggel bíró építészeti emlékek tartományonkénti eloszlása.
 
Amerika felfedezése és kirablása hatalmas vagyonhoz juttatta Spanyolországot. Ezt a pénzt leginkább katedrálisik építésére költötték. Minden jelentősebb városnak van valamilyen híres temploma, katedrálisa.


Katedrális Salamancában

Vagy II Fülöp kedvelt helye az El Escorial  madridtól 48 kilométerre


El Escorial
 
Ez csak néhány kép abból a megtekintésre érdemes 2500 műemlékból, amik hozzájárulnak Spanyolország turizmusának vonzerejéhez..
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol