.

Ismeretlen civilizáció nyomai az Északi-tenger alattOtt, ahol ma az Északi-tenger hullámzik –, egy kiterjedt száraz földterület volt Európában. Aztán mindent elnyelt a tenger.

Az északi-tengeri szélerőműparkok kiépítésével egy időben a régészek együttműködésbe kezdtek a parkok fejlesztőivel, hogy feltárják a brit sziget és Dánia között félúton lévő (ma már tengerrel borított terület) az eddig érintetlen  Doggerland titkait
 
Az Északi-tenger alatti terület, így Doggerland felfedezése a régészet egyik nagy kihívása. Ahogy a tengeri szélerőműfarmok szaporodnak, egyre több részen válik lehetetlenné a tengerfenék feltárása. A régészek ezért újfajta módszereket vetnek be, amelyek mellett nincs feltétlenül szükség víz alatti ásatásra 
A kutatók olyan mágneses mezőanomáliákat keresnek, amelyek régészeti jellegzetességek jelenlétére utalhatnak, anélkül, hogy ásatásokra lenne szükség. A mágneses mezőben észlelhető kis változások jelezhetik a tájban bekövetkezett változásokat. 
Az általuk vizsgált terület korábban tengerszint felett volt, van egy kis esély arra, hogy a keresés akár vadászó-gyűjtögető tevékenységre utaló bizonyítékokat is felfedezhet a tengerszint emelkedés előtti időkből.
A Dogger-föld megnevezés az Északi-tenger egyik nagy kiterjedésű homokpadjából, a Dogger-padból ered (Doggerbank – Doggerland). E homokpad nyugati vége 100 km-re a brit partoktól, a keleti vége 125 km-re van a Dániától. E névvel illette Bryony J. Coles archeológus az 1998-ban archeológiailag azonosított víz alá került szárazföldi területeket.
Doggerland egy olyan földdarab volt, amely összekötötte a kontinentális Európát Nagy-Britanniával, de ma már az Északi-tenger hullámzik felette.. A jégkorszak után, i. e. 6500-6200 körül bekövetkezett tengerszint-emelkedés idején került víz alá. Az elárasztott terület neve Dogger Littoral. Az utolsó jégkorszak vége felé, a globális felmelegedés következtében Doggerlandot, amely a késő paleolitikum és a mezolitikum, idején (i. e. 20 000-4 000) közt gazdag növény és állatvilággal rendelkező szárazföld volt, pár száz év alatt elöntötte a tenger..
Most keresik rajta  az ot télő emberek nyomait
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol