.

India visszakéri Angliától a Koh-i-noor-gyémántotIndia visszaköveteli Angliától a koronaékszerek egyik ékkövét

Indiai üzletemberek és művészek egy csoportja harcot indított azért, hogy Nagy-Britannia adja vissza Indiának a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a 105 karátos Koh-i-Noor-gyémántot.

A gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert.

Az egyik leghíresebb ékszer és drágakő a világon a 105 karátos Koh-i Noor gyémánt, amiről úgy tartják, hogy eredetileg magáé Krisnáé volt.
1304-ig Malwa rádzsa tulajdonát képezte, utána a Mogul krónikákból az derül ki, hogy Allaudin Khilji császáré volt. 1306-ban íródott hindi szöveg szerint, aki birtokolja a gyémántot, egyúttal uralja a világot is. A szövegben az is szerepel, akié a gyémánt, az vállalja a vele járó balszerencsét is. E szerint a legenda szerint, a gyémántot csak egy isten vagy nő viselheti büntetlenül.


A visszaszolgáltatás kezdeményezői brit ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy az ügyet a londoni felső bíróság elé vigye, és ha keresetük elbukik, készek a hágai nemzetközi bíróságra menni - adta hírül a The Independent brit napilap.

A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, az utolsó szikh maharadzsa "adta" Viktória brit uralkodónak, amikor Nagy-Britannia bekebelezte Pandzsábot. A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon. A legendák szerint a gyémántot csak nő viselheti, férfira szerencsétlenséget hoz.

1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett, aki 2002-ben halt meg. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az anyakirályné temetésekor hagyta el a Towert, a koporsójára helyezték felravatalozásakor a Westminsterben.

David de Souza, az indiai Tito-csoport illetékese hangoztatta, hogy a Koh-i-noor-gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A gyarmatosítás vagyonokat lopott el hazájából és "megsemmisítette az ország szellemét" - tette hozzá.

Bumicka Szingh bollywoodi színésznő hangsúlyozta, hogy "a Koh-i-noor-gyémánt nemcsak egy 105 karátos ékkő, de történelmünk, kultúránk része, és kétségtelen, hogy vissza kell azt adni".

A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert. India mellett a gyémánt visszaadását követelte az 1970-es években Pakisztán, Irán, sőt az afganisztáni tálibok is.

Az indiaiak által megbízott brit ügyvédek a kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló törvényre alapozzák keresetüket, amely felhatalmazza a brit nemzeti intézményeket lopott műkincsek visszaadására.

Satish Jakhu, a Rubric Lois King ügyvédi iroda illetékese a Daily Mail brit napilapnak elmondta, "az ingó javak jogsértéséről szóló törvény alapján azzal fognak érvelni, hogy a brit kormány ellopta a gyémántokat".

ma.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china