.

India csodái: Ajanta barlangok
Indiában, Aurangabad ősi városától néhány órányira találhatók a híres Ajanta-barlangok. Ezek már a feledés homályába vesztek, mikor 1819-ben John Smith, a 28. Királyi Lovasezred tisztje vadászat közben rájuk talált.
A Waghora folyó kanyarulata fölött félkörívben fekvő sziklába vájt templomok a három ősi vallást (a hindu, a buddhista és a jain) mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül.
A 31 barlang nem a természet műve, hanem sok ezer emberi kéz alkotása. Munkások ezrei pusztán véső és kalapács segítségével vájták ki a vulkanikus bazalt sziklából ezeket a barlangokat.
A barlangokat két időszakban készítették, a régebbiek i. e. a II. századból valók a újabb csoport tagjait pedig i. u. 400-600 körül vájták ki.
Mintegy hetvenhat méter magasan alakítottak ki egy utat a hegy oldalába, ahonnan a barlangok nyílnak. Mindegyiktől lépcső vezetett a folyóhoz, illetve a különböző szinteken lévő barlangokat is lépcsők kötötték össze. Maradványaik ma már csak helyenként láthatók
Az i. e. 2. század környékén a buddhizmus államvallás lett (hínajána irányzat), így az építményektől elvárták, hogy azok jellemzőikben kövessék a vallás uralkodó szerepét.
A barlangokat templomként használták.  Mivel a főhajóba csak a papok léphettek be, az oldalhajók itt valójában egyfajta körfolyosók, hogy a hívek körbe tudják járni a sztúpát
Néhány barlang kolostorként szolgált. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak. Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek.

Az i. sz. 5. és 6. században, vagyis a buddhizmus késői, mahájána irányzat korszakában, már kifejezetten gazdagon díszítették a szentélyeket, az oszlopokat más-más díszítő motívumokkal látták el. Jelentősen megnőtt a Buddha-szobrok száma, és a korábbi, szimbolikus szerepet betöltő sztúpa is egyre inkább szobrászati alkotássá vált.

Az építkezés folyamata fordítva, vagyis felülről lefelé haladt. Először a sík homlokzatot alakították ki a sziklafalon, amelyre felvázolták a leendő formákat, majd a boltozat tetejének vonalában vízszintesen kezdték befelé vájni, a csarnokat, illetve a hajókat a tervezett hosszban. Csak ezt követően haladtak lefelé, a padló szintjéig. Egy-egy csarnokot néhány évtizedig vájtak, faragtak, méghozzá közös munkával, a kor adta egyszerű eszközökkel, így az egyes barlangokhoz nem kötődnek építészek nevei. Ezért kiemelkedő az elvégzett munka egységesen magas színvonala, stílusa, kimunkáltsága

A barlangrendszerben az i. e. 2. és i. sz. 6. század között szerzetesek éltek, valamint monszun idején menedéket nyújtott a rászorulóknak. A 7. század közepe táján a helyet elhagyták a szerzetesek, és többségükben az egyre erősödő ellorai buddhista közösséghez csatlakoztak. A 7. század végére a buddhizmus vezető szerepe véget ért, és a következő században tovább hanyatlott, míg végleg háttérbe nem szorult.

 

A barlangok belsejét borító festmények több mint 1500 évesek, fantasztikus, hogy már 1000 évvel Leonardo vagy Michelangelo előtt ismerték a perspektivikus ábrázolást.

A fantasztikus Ajanta-barlangok 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.


Forrás: Az interneten található adatok

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china