.

Igaz mese egy bio boltrólHa most mesét írnék, valahogy így kezdeném: „Volt egyszer Pest belvárosában egy szegény virágárus lány, aki mindig vágyakozva nézte a virágüzletbe betérő külföldieket. Közben arról álmodozott, de jó lenne megnézni, más országokban milyen az élet.”

Az alábbi történet nem mese, hanem valós történet Vandáról, aki szűknek érezte a pesti virágbolt lehetőségeit. Kíváncsi volt a világra. Tudta, ha nem csak álmodozni akar, akkor tenni is kell valamit. Magyar nyelvet kevesen beszélik a világban. Tudta az álmok megvalósításának első lépése a nyelvtanulás.
„Az angol világnyelv, bárhol használható, tehát ezt kell tanulnom” – gondolta magában. Így is tett. Némi nyelvi előtanulmány után Angliát szemelte ki célpontként. Intenzív keresésbe kezdett.

„Aki keres, az talál” – idézte fel a közmondást. És talált. Egy angol családnál találta meg, amit keresett.  Munkát kapott. A gyerekekre kellett vigyáznia.

- Az volt a jó abban a munkában, hogy újból gyereknek érezhettem magam. – kezdett történetébe Vanda.

- Olyan helyzetem volt a családban, mint az idősebb lánytestvérnek, aki gondozza kishúgait. Aztán a kis gyerekekből nagy gyerekek lettek, és egyre kevésbé volt szükségük rám.  Az utolsó közös spanyolországi tartózkodásunk alkalmával megismerkedtem ex vőlegényemmel.  

- Hatott rám a tenger, a kék ég, a napsütés, a mediterrán táj és nem utolsó sorban, új ismerősöm által felvázolt lehetőségek. Úgy éreztem váltanom kell. A család védőszárnya alól kilépve, itt az ideje saját lábra állni.

- Malaga mellé, Fuengirolára költöztem. Még nem tudtam pontosan mihez kezdek, de éreztem itt a helyem. Az emberek barátságosak, a városban pezseg az élet.

- Új életem első napjaiban elindultam bevásárolni. Meglepve vettem észre, hogy az angliai családnál megszokott egészséges ételek alapanyagait itt nem lehet kapni.  Nincsenek bio termékek, bio kozmetikumok, bio boltok. Angliában, a gyerekek mellett, esténként volt időm belemerülni a vegyszer mentes táplálkozás irodalmába. Tudtam ez mennyire egészséges és mennyire  fontos. És ez itt nincs!

-Bio boltot kell nyitni! villant fel bennem a felismerés. Ez a jövő!!!

 

De a jövő még messze volt. Mielőtt az elképzelt jövő gyümölcseit élvezné, Vandának rengeteg tennivalója akadt. Üzlethelyiség, berendezés, beszállítók. Mindezt megtalálni, megszervezni, üzletet festeni, pakolni, nem törékeny fiatal nőnek való munka.  Mégis csinálta. Megszállottként készítette elő az üzlet megnyitását. Úgy érezte, az ő kötelessége lesz Fuengirolát bio termékekkel ellátni. 

Gondosan készült a saját maga által kijelölt feladatra.

- Ebben az időben egy japán terapeuta tartott két hónapos tréninget, melyen részt vettem. Megkért, a tréning ideje alatt tartózkodjam az állati eredetű ételektől. Már ez előtt is alig ettem húst, de ez a két hónap teljesen leszoktatott róla. Úgy vettem észre, húsevés nélkül még a közérzetem is jobb.  Azóta vegetáriánus vagyok.

 

Végre eljött az üzletnyitás ideje. A bejárat felett nagybetűs tábla hirdette: BIOCASA.  

Friss bio zöldségek, gyümölcsök, természetes alapanyagokból készült kozmetikumok, vegyszermenetes mosószerek és még ki tudja mi mindentől roskadoztak a polcok.  

„Itt mindent megtalálsz, ami az egészséges élethez nélkülözhetetlen” hirdette szórólapján. De valahogy az emberek, a megnyitás utáni hetekben, mégis csak nélkülözték ezeket a „nélkülözhetetlen” bio termékeket. Továbbra is megvásárolták máshol a nem oly egészséges, de megszokott dolgaikat.

Vanda először arra gondolt, a környékbeliek nem akarnak egészségesen táplálkozni. Alig-alig tévedt be vevő a vadonatúj üzletébe. Az adott némi reménysugarat, no meg bevételt, mikor a városban élő külföldiek, távolabbi városrészekből is, egyre nagyobb számban fedezték fel maguknak a BioCasa-t.

Ahogy teltek múltak a hetek, a hónapok, egyre több lett a vásárló.  Vanda ezt úgy hálálta meg, hogy minden centet visszaforgatott. Ruhát leginkább leértékelések idején vásárolt magának, de azt is alaposan megfontolta. Mindig ott volt előtte a nagy kérdés: Mi a fontosabb? Egy pár új cipő, vagy a polcokról még hiányzó áruféleségek. Legtöbbször az áruválaszték bővítése mellett döntött. Az üzlet áruválasztéka folyamatosan gyarapodott.

- Mennyire vagy megelégedve az életeddel? –kérdeztem Vandát

- Három éve csak álmodtam a sikeres üzletről. Most szinte el sem hiszem, hogy mindez valóság. - néz körül.

- Mint az egészséges életmód meggyőződéses propagálója, mit tartasz legfontosabb dolognak az életben?

- Legfontosabb az egészség. Mit ér a pénz, a ház, a vagyon, ha egy beteg testbe vagyok bezárva. Nem vagyok tökéletes, de elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Ez nem jelenti azt, hogy nem törekszem jobbá lenni.  Úgy gondolom, ha nem önző módon szeretem magam, akkor ebből a szeretetből bőven jut másoknak is. Aztán a többi jó dolog meg jön magától.

Ezen gondolatok mentén vált valóra a mesébe illő álom.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol