.

Időutazás Costa del SolonVannak olyan gyermekkori élmények, amelyek úgy beleégnek az emlékezetünkbe, hogy annak képei valami hasonló látvány kapcsán még 50-60 év múlva is is előjönnek.


Velem is ezt történt mikor egyik spanyol ismerősünk javaslatára elmentünk vacsorázni a Malaga melletti El Palo egyik part menti egyszerű, de a helyek közt népszerű vendéglőjébe.
 

Magyarországon valamikor, az 1950-es évek végén történt az érzéseimet előhozó élmény. Ebben az időben nem dobta fel az embereket a pénz, egy átlagos család számára nem volt jellemző, hogy vasárnapi ebédjüket egy óbudai kiskocsmában fogyasszák el. Ezért is maradt meg bennem, mikor valamely családi esemény kapcsán elmentünk Óbuda egyik hangulatos éttermébe. A  kerthelyiségében árnyas fák alatt kockás abrosszal terített asztalok, sürgülődő pincérek hozták a halászlét és a túrós csuszát. Akkor annyira belém ívódott a hely hangulata, ha néha eszembe jut, ma is kellemes érzéssel tölt el.

Ezt az élményt idézte fel bennem ez a tengerparti marisceria, amit legjobban halászcsárdaként lehetne fordítani. A kicsi étterem zárt részén nem is voltak asztalok, mert nyáron mindenki a szabadban akar ülni.  Az étterem jellegtelen épülete belesimul a környezet hasonló házaiba.  Mint kiderült itt az 1920-as években a halászok mindenféle engedély nélkül építettek maguknak házakat. Ez az étterem is egy ilyen házból lett kialakítva.
 
                             A régi ház rejti az éttermet                                                              A tulajdonos és fia

Jose a tulajdonos ebben a házban született 72 évvel ezelőtt. Fiatal korában kis halászbárkájával járta a tengert, a kifogaott halakat Malagán adta el. Már apja, sőt a nagyapja is ezt a mesterséget űzte. Neki viszont nagy vágya volt éttermet nyitni, amit 1968-ban tudott megvalósítani a régi ház átalakításával. Most már ő veszi a halászoktól a halat.

A mediterrán országokban a legtermészetesebb, hogy az asztalokat kipakolják az utcára, és az lesz a kerthelyiség.  Jelen esetben a tengerparti sétány vált kerthelyiséggé, ahol hatalmasra nőtt fikusz fák alatt kockás abrosszal terített asztalok mellett ültek a helyiek. 
A világítást a fák közt kihúzott vezetékre felszerelt neon csövek adták, a műanyag asztalokhoz műanyag székek párosultak, mintha úgy 40 évet, vagy talán még többet léptem vonla vissza az időben. A sétány másik oldalán a tengerparton az utoljára maradt strandolók a naplemente utolsó sugaraiban labdáztak egy utolsót.
 

 
A másik jellegzetessége ezeknek a tengerparti éttermeknek a halsütő csónak. Ez vagy egy régi kiszuperált ladik, vagy egy erre a célra készített csónak imitáció. Ezeket megtöltik homokkal, és a benne rakott tűz előtt sütik a halakat. Érdekes figyelni az ősi módszert, ahogy a nyársra húzott halak pirulnak a szabad tűz előtt. A tengerparton ennek a halsütési módnak ezer évekre visszanyúló hagyománya van. Az így készült halaknak jellegzetesen finom az íze.  Érthető a nyílt tüzön sült halak népszerűsége.
 

Tintahalat, szardiniát, doradát (sügérhez hasonló hal), is lehet nyárson sütni.

Mire besötétedett, el is készült a tengeri finomságokat tartalmazó hal vacsora. A hatalmas tintahal étvágygerjesztően kínálta magát a tálon. Mindehhez az elmaradhatalan gitárszó és az énekeshez társult táncosok adták meg az este hangulatát.
                              A kész tintahal                                                            Hangulatot teremtő zenészek

 
Nem csak az elegáns, turisták által felkapott vendéglőkben érezheti magát jól az ember, hanem az egyszerű minden sallangtól mentes éttermekben is. Persze ehhez ismerni kell a helyi lehetőségeket, amit nekem is úgy súgtak meg, amiért azóta is hálás vagyok.

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china