.

Idegenné váltak a Spanyolországban élő britekA Spanyolorszában élő britek tanácstalanul figyelik a Brexit következményeit és úgy érzik, hogy Boris Johnson kormánya elhagyta őket.

 

Brit lakosok utolsó úniós napja, Cala de Mijason, december 31-én. Foto: ALVARO CABRERA

Amikor az El Pais munkatársai a Mijas körzetében élő 53 éves Sharon  Hitchcockot kérdik a Brexit előnyeiről visszakéerdez: "Előnyök?" és irónikusan nevet.
- 32 éve élek Spanyolországban. Itt dolgozom, itt van az állandó lakásom, de most az új év csak bizonytalanságokat hozott számomra. Attól tartok ,hogy a Brexit megállapodás nem ismert apró betüs részei sok kellemetlen meglepetést tartogatnak.

Mijas körzetében 8000 brit él, akik még nem tudják a Brexit mit fog változtatni mindennapi életükben. Január elsejével mgszüntek az EU tagság által biztosított jogok. Nem tudják itteni életük folytatásához kell e vizum, (EU-n kívüli állapolgárok itt tartózkodásához ez kötelező)  vezethetnek e 180 nap után angol jogosítvánnyal, mi lesz orvosi ellátásukkal, milyen bonyodalmak lépnek fel, ha el akarják adni lakásukat, vagy másikat venni, személyes irataik intézésében milyen változások állnak be, és még sok jelenleg tisztázatlan kérdés.

A 2019 adatok szerint 365 ezer brit állampolgár él életviteszerűen Spanyolorstágban.  Ebből a malagai közigagatás területén, Costa del Solon 50 ezren. Nagyrészük Mijas, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Marbella,korül telepedett le. A Brexit következtében ezután külföldinek kell tekinteni őket az összes ezzel járó adminisztratív  bonyodalmakkal. -írja az El Pais
 

San Miguel sétálóutca, Torremolinosban, a legtöbb brit lakosú malagai városban.  FOTO: ALVARO CABRERA

Spanyolország turizmusában jelentős hányadot képviseltek a britek. Sok brit állampogár vásárólt lakást, házat, nyaralót, és most bizonytalan, hogyan tudják a jövőben használni, ha hosszabb időre akarnak jönni. Az sem tisztázott, ha egy évben többször szeretnének jönni, és több időt itt tölteni, minden alkalommal kell e új vízum, vagy sem. Ma még sok a bizonytalanság, a válaszra váró kérdés.

Akárhogy is lesz, az már most látszik, a Brexit csökkenteni fogja a spanyol turizmus bevételét.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol