.

Húsvétkor a kersztény vallás saját megalapulását ünnepliA keresztény egyház Húsvétkor a keresztény vallás magalapítójának, Jézusnak állít emléket.

A kereszténység számára Húsvét jelentősége Jézus feltámadásában áll. Feltámadásával vált hitelessé az általa hirdetett hitrendszer és a kereszténység elindult sikeres útján.


A feltámadás

Jézus korában a római birodalomban több mint negyven isten létezett. Külön istene volt a bornak, a szerelemnek, a szélnek, a vadászatnak, a tűznek, az igazságnak és még számtalan egyéb dolognak. Ebben az időben csak a zsidóknak volt egyisten hitük. Ebben az "isteni" kavalkádban a zsidók közé született Jézus.
Tanításai nem estek messze a zsidó hit alapjától az egyisten hittől, de új gondolatokkal, az általa közvetített isteni kinyilatkozásokkal eltért az akkor már több ezer éves, bekövesedett zsidó vallástól. 

Jézus tevékenysége a rómaiak által megszállt Júdeában különböző megítélés alá esett.  Beszédei, cselekedetei, és a fennálló társadalmi rend megváltoztatásáról vallott nézetei, nem nyerték el az akkori uralkodó osztály tetszését. Viszont a zsidó nép egyszerű gyermekei szívesen hallgatták szavait Isten országáról, ahol mindenki egyenlő és ahol a szeretet törvényei uralkodnak.  Ezek a tanítások alapozták meg a keresztény vallást.

Az uralkodó osztály és a papok féltették hatalmukat az egyre népszerűbb Jézustól, ezért ezért bepanaszolták a római helytartónál, Pilátusnál, aki kereszthalálra ítélte.

Munkácsy Mihály: Jézus Pilátus előtt
 
Pilátus itélete megosztotta Jeruzsálem népét. Akik ragaszkodtak az ezer éves vallási dogmákhoz, azok helyeselték a keresztre feszítést, akik elfogadták az új eszméket és a messiást látták Jézusban, azok mélységes fájdalommal nézték halálát.

Jézus tevékenységével, tanításaival sok hívet szerzett eszméinek. Azonban a kereszténység nem vált volna világvallássá, ha kereszthalálát követő harmadik napon nem támad fel. Ez a feltámadás hitelt adott addigi szavainak, meggyőzte a kétkedőket és az új hit elindult világhódító útjára.

Ebben áll Húsvét jelentősége amit az egyház Jézus halálára emlékezve ünnepel.
 

Az utolsó vacsora

A keresztény egyház a "Nagyhét" szentmiséin emlékezik meg Jézus életének utolsó hetéről. Virágvasárnap a jeruzsálemi bevonulásról szól, amikor a hívők pálmaággal köszöntötték a mestert, csütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek. Pénteken Jézus keresztre feszítésének állítanak emléket, és vasárnap a feltámadásról szólnak a misék.
 

Az üres sír

A Húsvéti ünnep idejét Jézus halála után 300 évvel, a nicai zsinat 325-ben határozta meg. Időpontja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, ami  minden évben máshová esik. 

A zsinat előtt a Húsvét egybe esett a Pészah ünnepével ahol a zsidók az egyiptomi fogság végét ünnepelik. A háromszáz éves, és már kellőképpen megerősödött keresztény vallás vezetői fontosnak tartották a két ünnep elkülönítését. A zsinat határozatában a Húsvétot nem a naptárhoz, hanem egy csillagászati eseményhez, a Hold járásához igazította.  A két ünnep innen kezdve ritkán esik egybe.

A Húsvét magyar neve utal a húsmentes nagyhétre, a böjti időszakra amikor a vallásos keresztények böjtölnek, nem esznek húst, csak Jézus feltámadása utáni napon.
 
A Húsvét méltó ünneplése és a keresztény hit mai bizonyságtétele az lenne, ha a szenvedésekkel teli évezredek után az emberekben úgy támadna fel Jézus szeretetről szóló tanítása, mint ahogy Jézus támadt fel a kereszthalál után.
 
P.R.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china