.

Húsvét az asztalonHúsvétkor mindig megtelnek az asztalok mindenféle hagyományos finomsággal. Az illatos sonkától kezdve a tojásokon keresztül az ízletesebbnél ízletesebb desszertekig, a húsvét nem csak a locsolkodásról, hanem a hatalmas evésekről is szól.Húsvéti tál
 
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadása tanainak adott bizonyságot és ezzel megalapozta a keresztény vallást. Jézus életének utolsó napjaira emlékszünk ezekben a napokban.
Húsvét minden évben máskor van. Ennek oka, hogy mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. emlékezünk meg Jézus keresztre feszítéséről.   Erről a számítási módszerről, 325-ben határozott az első niceai zsinat.  Az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát.
 
XIII. Gergely pápa bevezette 1582-ben a Gergely-naptárat, amelyet ma is használunk. A naptárreformot eredetileg azért javasolták, hogy  húsvét dátuma közelebb essen a tavaszi napfordulóhoz, így a régi – az ortodox katolikusok által ma is használt – naptárhoz képest az ünnepek 13 nappal előrébb csúsztak. A keleti ortodoxok azonban megtartották a régi, Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat.
 
 

A Húsvétot megelőző nagyhét mindenütt az ünnepre való készülődés jegyében telik Az ember már csak olyan hogy számára az ünnepet a finom ennivalók jelzik. Az áhitatos megemlékezésen kívül ilyenkor más dologa is akad a ház asszonyának. Ki kell találnia mit egyen a család az ünnepek alatt.

Alább néhány ötlet, hátha segít a húsvéti menű összeállításában.

Húsvéti kenyér

Egyetlen húsvéti lakoma sem kezdődhet el, míg a húsvéti kenyér az asztalra nem kerül. Ez a könnyű kovászos kenyér aranysárga héjjal rendelkezik, és fonott formában készül. Vidéken már hatszáz éve szokás kenyeret sütni a különleges alkalmakra. A hagyományos kenyérnél sokkalta látványosabb alkotás a vidéki esküvők, és a húsvét elengedhetetlen része. Lényegében mindenhol ugyan úgy készítik el, habár a különböző területeken más és más sajátosságok fedezhetők fel benne.

Hozzávalók: egy kockacukor, 700 ml tej, 30 g sajtolt élesztő, 1 kilogramm liszt, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só, 100 g porcukor, 140 g vaj, 1 tojás a fényezéshez.

Először is oldd fel a kockacukrot 100ml tejben. Törd bele a tejbe az élesztőt, majd helyezd meleg helyre 10 percre. Szűrd át a lisztet, egy edénybe majd keverd bele a tojássárgáját, a sót, és az élesztős tejet. Add hozzá a porcukrot, a vaj felét, és a maradék, enyhén fellangyosított tejet. Ezután alakítsd tésztává a keveréket egy kézi mixer szárával. Amikor a tészta elkezd elválni az edény oldalától, add hozzá a maradék vajat, egy-egy evőkanálnyi adagokban. Gyúrd át alaposan.

Szórd be egy kis liszttel, majd takard le konyharuhával, és tedd valamilyen meleg helyre, ahol megkelhet (ez nagyjából 30 percet vesz igénybe). A tészta eközben kétszeres méretűre nő (kel) majd. Ezután válaszd szét a tésztát három egyenlő méretű részre, és mindegyikből gyúrj egyenlő hosszúságú és méretű tekercseket egy liszttel leszórt felületen.

Most jön az igazi kihívás: a fonott kinézet elkészítése – ehhez össze kell fonnod egymással a három tésztatekercset. A kész fonott alkotást helyezd egy zsírral kikent tepsire, hogy tovább keljen, és ismét kétszeres méretűre növekedjen. Melegítsd előre a sütőt 200°C-ra. Kend át a tészta felületét egy felvert tojással, majd helyezd a sütőbe 45-50 percre. Hagyd, hogy teljesen lehűljön, mielőtt felvágnád.

A Húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül

 

A nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben kell főzni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, hagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

A zsíros réteget ne szedjük le róla, mert megóvja a sonkát a kiszáradástól.

Figyeljünk rá, hogy olyan fazékba tegyük fel főni, amelyben ellepi a víz. Annyi ideig főzzük, amennyi a sonka súlya. Ha például 3-4 kilogrammos sonkát vettünk, akkor 3-4 óráig kell főzni.

Figyeljünk rá, hogy pótoljuk az elpárolgott vizet – a víz mindig lepje el a sonkát! Akkor lesz kész, amikor a villát könnyen bele tudja szúrni. Ha a sonka megfőtt, ne öntsük le róla a vizet, hagyjuk abban kihűlni – így biztosan nem szárad ki a hús.
 

Hidegtál

Húsvétkor sokan szeretik a látványos hidegtálat. Ez azért is praktikus, mert ha marad belőle a hűtőben gond nélkül térolható.

Ehhez nem lehet receptet adni. Ezt minden háziasszony a saját ízlésének megfelelően készítheti el.

Ezek az ételek jellemzőek Húsvét időszakára, de ezen kívül minden más finomság is tálalható.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol