.

Húsvét az asztalonHúsvétkor mindig megtelnek az asztalok mindenféle hagyományos finomsággal. Az illatos sonkától kezdve a tojásokon keresztül az ízletesebbnél ízletesebb desszertekig, a húsvét nem csak a locsolkodásról, hanem a hatalmas evésekről is szól.Húsvéti tál
 
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadása tanainak adott bizonyságot és ezzel megalapozta a keresztény vallást. Jézus életének utolsó napjaira emlékszünk ezekben a napokban.
Húsvét minden évben máskor van. Ennek oka, hogy mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. emlékezünk meg Jézus keresztre feszítéséről.   Erről a számítási módszerről, 325-ben határozott az első niceai zsinat.  Az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát.
 
XIII. Gergely pápa bevezette 1582-ben a Gergely-naptárat, amelyet ma is használunk. A naptárreformot eredetileg azért javasolták, hogy  húsvét dátuma közelebb essen a tavaszi napfordulóhoz, így a régi – az ortodox katolikusok által ma is használt – naptárhoz képest az ünnepek 13 nappal előrébb csúsztak. A keleti ortodoxok azonban megtartották a régi, Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat.
Náluk a húsvét április 17.-18.-19.-20. 
 

A Húsvétot megelőző nagyhét mindenütt az ünnepre való készülődés jegyében telik Az ember már csak olyan hogy számára az ünnepet a finom ennivalók jelzik. Az áhitatos megemlékezésen kívül ilyenkor más dologa is akad a ház asszonyának. Ki kell találnia mit egyen a család az ünnepek alatt.

Alább néhány ötlet, hátha segít a húsvéti menű összeállításában.

Húsvéti kenyér

Egyetlen húsvéti lakoma sem kezdődhet el, míg a húsvéti kenyér az asztalra nem kerül. Ez a könnyű kovászos kenyér aranysárga héjjal rendelkezik, és fonott formában készül. Vidéken már hatszáz éve szokás kenyeret sütni a különleges alkalmakra. A hagyományos kenyérnél sokkalta látványosabb alkotás a vidéki esküvők, és a húsvét elengedhetetlen része. Lényegében mindenhol ugyan úgy készítik el, habár a különböző területeken más és más sajátosságok fedezhetők fel benne.

Hozzávalók: egy kockacukor, 700 ml tej, 30 g sajtolt élesztő, 1 kilogramm liszt, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só, 100 g porcukor, 140 g vaj, 1 tojás a fényezéshez.

Először is oldd fel a kockacukrot 100ml tejben. Törd bele a tejbe az élesztőt, majd helyezd meleg helyre 10 percre. Szűrd át a lisztet, egy edénybe majd keverd bele a tojássárgáját, a sót, és az élesztős tejet. Add hozzá a porcukrot, a vaj felét, és a maradék, enyhén fellangyosított tejet. Ezután alakítsd tésztává a keveréket egy kézi mixer szárával. Amikor a tészta elkezd elválni az edény oldalától, add hozzá a maradék vajat, egy-egy evőkanálnyi adagokban. Gyúrd át alaposan.

Szórd be egy kis liszttel, majd takard le konyharuhával, és tedd valamilyen meleg helyre, ahol megkelhet (ez nagyjából 30 percet vesz igénybe). A tészta eközben kétszeres méretűre nő (kel) majd. Ezután válaszd szét a tésztát három egyenlő méretű részre, és mindegyikből gyúrj egyenlő hosszúságú és méretű tekercseket egy liszttel leszórt felületen.

Most jön az igazi kihívás: a fonott kinézet elkészítése – ehhez össze kell fonnod egymással a három tésztatekercset. A kész fonott alkotást helyezd egy zsírral kikent tepsire, hogy tovább keljen, és ismét kétszeres méretűre növekedjen. Melegítsd előre a sütőt 200°C-ra. Kend át a tészta felületét egy felvert tojással, majd helyezd a sütőbe 45-50 percre. Hagyd, hogy teljesen lehűljön, mielőtt felvágnád.

A Húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül

 

A nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben kell főzni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, hagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

A zsíros réteget ne szedjük le róla, mert megóvja a sonkát a kiszáradástól.

Figyeljünk rá, hogy olyan fazékba tegyük fel főni, amelyben ellepi a víz. Annyi ideig főzzük, amennyi a sonka súlya. Ha például 3-4 kilogrammos sonkát vettünk, akkor 3-4 óráig kell főzni.

Figyeljünk rá, hogy pótoljuk az elpárolgott vizet – a víz mindig lepje el a sonkát! Akkor lesz kész, amikor a villát könnyen bele tudja szúrni. Ha a sonka megfőtt, ne öntsük le róla a vizet, hagyjuk abban kihűlni – így biztosan nem szárad ki a hús.
 

Hidegtál

Húsvétkor sokan szeretik a látványos hidegtálat. Ez azért is praktikus, mert ha marad belőle a hűtőben gond nélkül térolható.

Ehhez nem lehet receptet adni. Ezt minden háziasszony a saját ízlésének megfelelően készítheti el.

Ezek az ételek jellemzőek Húsvét időszakára, de ezen kívül minden más finomság is tálalható.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china