.

A hulladékok bosszújaFöldünket lassan belepi a szemét. Évente több mint egymillió tegeri madár és 100 millió emlős pusztul el a felelőtlenül szétdobált hulladékok következtében.  Az ipart a nyereség vezérli, igy a környezetvédelem és a környezetbarát, újra hasznosítható csomagolóanyagok sokadik helyre kerültek a fontosságok sorrendjében. Ráadásul az emberek legtöbbjét nem érdekli az általuk termelt hulladék sorsa és egyéni szemetelésükkel még ők is hozzájárulnak a már-már katasztrófával fenyegető környezet szennyezéshez. Ez előbb-utóbb megbosszulja magát.


Attól, hogy szemünk elől eltüntetjük a hulladékot, az még továbbra is létezik, csupán a szőnyeg alá söpörtük a szemetet. A fejlett országok hulladékai a harmadik világ országaiban kötnek ki. Csupán idő kérdése mikor telitődnek ezek az országok és mikor válik Európa is szemétteleppé.
 

Szemlélet váltásra van szükség. Az emberekben tudatosodnia kell, hogy A Föld az otthonunk és ha nem vigyázunk rá, hajléktalanok leszünk, mint ez a koala mackó.
 

A lebomlani nem képes műanyagok a legelképzelhetetlenebb módon okoznak tragádiát. Az albatrosz, a levegő királya, kecses reptével bűvöli el a szemlélőket. Az esztétikai élményen kívül hasznos tevékenységet is végez, hiszen a halrajok gyenge egyedeinek zsákmányul ejtésével a tengeri halpopuláció állományát javítják. 

Ez az albatrosz a színes műanyag darabokat nézte élelemnek.  A teste már elporladt, de a gyomrában lévő műanyagok tovább szennyezik a környezetet.
 

De nem csak a szilárd hulladék okozza az állatok halálát. A környezetbe jutó vegyi anyagok ugyanúgy pusztítanak. Ez a teknős Tunéziéban, a partközeli gyárak által kiengedett hulladék gázoktól múlt ki.


Az ipartelepekről kiinduló légszennyezés nem csak az állatvilágot veszélyezteti. A nagyvárosok szennyezett levegője a légúti megbetegedések melegágya.
Pekingben már olyan mértékeket öntött a légszennyezés, hogy azokon a napokon amikor nincs szél és megáll a levegő, egészség károsodás kockázata nélkül nem lehet kimenni az utcára.

 
Jó lenne, ha az emberek beemelnék, nem csak lakásunk ajtajáig vagyunk felelősek környezetünk tisztaságáért, hanem azon túl is. Ha nem óvjuk a természetet, egyszer csak azt vesszük észre már nincs hová menni a szabadban. Szeméthegyek, sérült állatvilág, megnyomorított természet a következménye a felelőtlen hulladék kezelésnek.


Szemétteleppé változott tengerpart, ahová már nem  jönnek a nyaralni vágyók.


Nem ilyen környezetben képzeljük el gyermekeink úszóleckéjét

 

Az alábbiakban néhány elszomorító kép, hova vezet a mai hulladék gazdálkodás.
Kiszáradt folyómeder Balin.                                           Fiatal mosómedve horoggalIpari terület Bangladesben, mindent elönt a szemét          Szörfözés a szeméttel teli hullámokon Jáva szigetén
 
Életterünk a természet, megmentéséhez mindenki hozzájárulhat, ha odafigyel a szemétté vált dolgainak további sorsára. Talán ezek a fotók felébresztik környezetünk iránti felelősségérzetünket.

A jelenlegi hulladékkezelés életterünk, a természet tönkretételével bosszulja meg magát.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol