.

Hová tűntek?Kísértethajók

Sokáig hitték a szárazföldi emberek, hogy az efféle történetek csak a hosszú, unalmas tengeri úton születnek, és igazából a matrózok babonás félelme kel bennük életre. Ám az élet – mint annyiszor – ismét bebizonyította, hogy a hiedelmek és pletykák mögött valós okokat lehet és kell keresni.

 

Évszázadok óta vész nyoma hajóknak és legénységnek, és nincs ez másképpen ma sem. A biztosítótársaságok statisztikái szerint évente általában tíz-tizenöt (de van, hogy húsz vagy több) hajó tűnik el nyomtalanul. Holott ma már mindegyik legalább két rádióadóval és egyéb korszerű hírközlő berendezéssel van felszerelve, beleértve a manapság már igen elterjedt műholdas navigációs és helyzetmeghatározó műszert is.

Kattints a képre a teljes mérethez!

Igaz, ma is vannak még kalózok, van Bermuda-háromszög, és más veszély is leselkedhet a hajókra. Ám mindezt figyelembe véve is különös ez a magas szám. És még különösebb az, hogy némelyik hajó az eltűnés után évekkel, vagy akár évtizedekkel később ismét felbukkan!
Ezeket nevezi a tengerész köznyelv “kísértethajónak”. Több mint háromszáz éve tűnt fel az első, a Bolygó Hollandi, amely később számos irodalmi mű alapjául szolgált.

Egyébként nemcsak nevenincs tengerészek találkoztak kísértethajóval, hanem ismert személyek is. A feljegyzések szerint 1881-ban Anglia jővendő királya, V. György még fiatal tengerésztisztként; a Jóreménység-foktól nyolcvan kilométerre a “Bachante”-n hajózott éppen, amikor a hajóhídról különös útitársat vett észre. A hajó XVII. századi kötélzettel és vitorlázattal, ám legénység nélkül sodródott a közelükben a nyílt tengeren.

És nemcsak régmúlt korokban került elő egy-egy kísértethajó, hanem találkoznak velük napjaink vízenjárói is. A dél-afrikai Fokváros négy lakója 1942-ben eskü alatt vallotta, hogy kint a tengeren szintén XVII. századi hajóval találkoztak. Az efféle elbeszélés több okból is hihetetlennek tűnik. A fizika törvénye szerint semmilyen fából készült építmény nem képes több száz éven keresztül fennmaradni a vízen. Először azért, mert a viharok megtépázzák a kormányos és legénység nélkül sodródó hajót, a szelek letépik a vitorláját, eltörik az árbocát, a fatest elkorhad, szétesik. De személyzet nélkül nem sokkal jobb a fémből készült huszadik századi hajók esélye sem.

Akkor mi a magyarázata annak, hogy sok olyan hajó, amely annak idején a menekülő legénység szeme láttára süllyedt el, évek múlva ismét feltűnik? Ahogyan a Pamír is. A Pamírt eredetileg vitorlás iskolahajónak építették 1905-ben, és több mint fél évszázadon át használta a német tengerészet. Majd 1957-ben gabonát szállított. Amikor Buenos Airesből Hamburgba tartott, óriási viharba került, és a szél váratlanul megdöntötte.
Kattints a képre a teljes mérethez!Többé nem egyenesedett fel. A legénység S.O.S. jeleket adott, majd elhagyta a süllyedő hajót. Az életben maradottak látták, amint a Pamírt elnyelték a habok. Kevesen menekültek meg; a nyolcvanhatból mindössze hatan… A legénység háromnegyed része fiatal kadét volt, mind odaveszett.

A Pamír azonban huszonhét évvel később, 1984 késő őszén Anglia partjai mellett ismét feltűnt. Az egyik norvég hajó teljes személyzete látta. A tengerészek arra lettek figyelmesek, hogy több mint egy órán keresztül “kísértethajó” követi őket. Minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a Pamír a váratlan útitárs. A hátborzongató mégsem ez, hanem az, hogy a norvég szemtanúk nemcsak a Pamírt, hanem annak teljes legénységét is látták!

Ott álltak a fedélzeten, de senkin nem az angliai őszi éghajlathoz illő sötét, széltől védő kabát, illetve esőköpeny volt, hanem rövid, trópusi fehér ing, vagyis ugyanaz az öltözék, amely az elsüllyedéskor, a déli meleg éghajlatnak megfelelt. A fehér inges fiúk végig piros lámpákkal jeleztek, mintha segítséget kérnének.

Nem a norvég hajó tengerészei az egyetlenek, akik a felbukkanó kísértethajó fedélzetén más korból származó öltözetben látták a legénységet. Talán épp ebben a tényben rejlik a jelenség magyarázata. Mert miről van szó? Minden bizonnyal más dimenzióba került az “elsüllyedt”, elveszett hajó, így fordulhat elő, hogy később – akár száz-kétszáz év múlva is – visszatér.

És a legénység netán valóban él még, hisz’ számukra az idő nem múlott igazán. Egyelőre azonban ezt a feltételezést nehéz bizonyítani. Így az eltűnt hajók rejtélye még sokáig élő, valós titok lesz modern világunkban.

(forrás:nemere.hu)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china