.

Hová tűnt az Aral tóAz 1950-es években mertek nagyot álmodni a Szovjetunióban. Sok évnek, és egy környezeti katasztrófának kellett történnie ahhoz, hogy világossá váljon: az álom nem egyenlő a valósággal.

 

Az Aral tó eltűntetése
 

1960-ban az Üzbegisztán és Kazahsztán határán fekvő Aral tó 400 kilométeres hosszával, 200 kilométeres szélességéval és 68900 négyzetkilométernyi felületével a világ negyedik legnagyobb tava volt. Mára tényleg csak múlt időben beszélhetünk a tóról, mivel náhány pocsolyás területen és az északi rész elenyésző vízet tartalmazó medrén kívűl a tó gyakorolatilag megszünt létezni.
 
muynak_30s.jpg1980.jpg
 Az 50-es években a Szovjetunió halfogyasztásának hatodát adó tavat egykor Aral tengernek is hívták

14.jpg
A kiszáradt tófenéken rozsdásodó hajóroncsok emlékeztetnek : itt nem is olyan régen 20 méter mély tó hullámzott.

 

Amikor az ember beavatkozik a természet rendjébe, a természet bosszút áll.


De hova lett belőle az a tengernyi víz, hogyan következhetett be egy emberöltő alatt ekkora környezeti katasztrófa, hogyan változhat egy halban gazdag vizi világ puszta sivataggá?
A Szovjetunió nem csak katonai, hanem a gyapot termesztése terén is nagyhatalom akart lenni. A gyapot fontos ipari növény, sokrétű felhasználása nemzetgazdasági jelentőségű. Csupán egy baj van vele: nap és vízigényes. A Szovjetunióhoz tartozó területek gyors felmérése után Kazahsztánt találták alkalmasnak a nagyszabású terv megvalaósítására. Ott napsütés van bőven, víz meg két bővizű folyóból, az Amu-darjaból és a Szir-darjából,  nyerhető, ami az 50-es években hasznosítás nélkül, "pazarló módon" ömlött az Aral tóba.
A tervek gyorsan elkészültek és a munkálatok sem késlekedtek. Csatornák épültek amik elvezették a folyók vízét a az újonan létrehozott mezőgazdasági területekre.

A természet válasza sem késlekedett. 1960 után az elpárolgó víz pótlásának hiányában megkezdődött az Aral tó színtjének csökkenése, és 50 évvel később sivataggá vált a tó medre. Víz hiányában néhány helyen a vízelvezető csatornák is kiszáradtak, elsivatagosodtak, betemette őket a homok.
 
kiszaradas.gif16.jpg
A vízszint változása és a szárazra került hajók

A nagy, merész álom katasztrófává vált. Összeomlott a halászat, a halfeldolgozó ipar, a kiszáradt tófenék műtrágyával és növényvédő szerekkel szennyezett. A kiszáradt tómeder felől toxikus sóviharok sújtják a környező szárazföldi területeket, amik tönkreteszik a környék mezőgazdaságát. Az Aral közvetlen térsége nem más, mint egy óriási észségügyi veszélyzóna.
Az eredeti tófelület 10 százalákát sem elérő északi mederben megmaradt vizet a 2005-ben épült Kok-Aral gáttal próbálják megvédeni. Philip Micklin, a Nyugat-michigani Egyetem földrajzkutatója, a tó történetének szakértője szerint ez a gát csak a tó agóniáját hosszabbítja meg, mivel a kialakított mezőgazdasági kultúrák fenntartására továbra is jelentős mennyiségű vizet emelnek ki a tó táplálására szolgált két folyóból. 
 

Az Aral tó medre 2014-ben. 2015-ben a déli rész keskeny vízfelülete is eltűnt. Körberajzolva a tó egykori kiterjedése

A szovjet pártvezetők álmodozásának tragikus kimenetele figyelmeztet, a természet nem játékszer, nem lehet következmények nélkül beavatkozni működésébe.

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china