.

Honnan ered a Valentín napA február14-én ünnepelt Valentin-nap kialakulása a Római Birodalom idejére vezethető vissza. Az ókori Rómában, február 14.-e Juno tiszteletére adott ünnepség volt (Juno volt Jupiter társa, a római istenek és istennők királynője, de számon tartották őt úgy is, mint a nők, a szülés és a házasság istennőjét is). A következő napon, február 15.-én kezdődött Luperkalia ünnepe, ami tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a rosszindulatú Lupercus istent.

Az egyszerű nép fiatal férfiainak és lányainak élete szigorúan el volt választva egymástól. Azonban a Luperkalia fesztivál előestéjén, papírra írták a római lányok neveit és egy üvegbe tették őket. Minden fiú kihúzott egy papírt és a rajta szereplő lány lett a partnere a fesztivál alatt. A fiatalok párosítása néha egész évre szólt, és gyakran szerelem, majd házasság lett belőle.

II. Claudius császár uralkodása alatt Rómának számtalan véres és népszerűtlen intézkedést kellett elviselnie. A kegyetlenségéről híres Claudius nehezen szerzett katonákat, akik csatlakozhattak volna seregéhez. Úgy vélte, ennek legfőbb oka az, hogy a római férfiak nem akarták elhagyni szeretteiket és családjukat. Claudius egyszerűen oldotta meg a hadsereg bővítés ügyét.  Rendelettel korlátozta a házasságot és jegyességet a birodalomban, hogy az érzelmileg szabad, családtól független férfiakkal megerősítse csapatait. 
Szent Valentin jóságos római pap volt ebben az időben, aki nem értett egyet ezzel a drákói rendelettel és titokban párokat adott össze. Ezzel kivívta a császár rosszallását ami számára kellemetlen következményekkel járt.  I.sz. 270. körül halálra ítélték és kivégzték. A pontos évszámot nem de a napot, február 14-ét, megjegyezték a krónikások mivel Luperkalia ünnepe előtti napra esett.
496-ban – mások szerint 498-ban - I. Gelasius pápa már elrendelte az ekkor már szentnek tartott Valentin (magyarul Bálint) ünnepét, és Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje lett.

Az idők folyamán országonként különböző szokások társultak ehhez a naphoz. Az angoloknál a legismertebb szokásnak az számított, hogy az első ellenkező nemű személyt, aki szembejött az utcán, Valentinnak kellett szólítani. A franciáknál nem csak a szeretet és a szerelem napja február 14, de a flörtölés ünnepnapja is volt. A középkori szokás szerint a férjes asszonyok látványosabban flörtölhettek, férjüknek pedig ezt el kellett nézni.

A temperamentumos olaszoknál egy igazán romantikus szokás társul Valentin-naphoz. A szerelmesek egy lakattal szimbolizálják kapcsolatukat, összetartozásukat. Jelezve, hogy szerelmüket semmi és senki nem bonthatja fel, a lakat kulcsát vízbe dobták. Az Egyesült Államokban napjainkban üdvözlőlapokat és apró ajándékokat küldenek egymásnak a szerelmespárok.

A római katolikus naptár szerint 1969-ig Szent Valentin ünnepét február 14-én tartották, de ekkor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából. Ez a nap azonban ma is Bálint, illetve Valentin névnapja.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china